DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Ferrari: Hajítsuk ki az összes szabályt

A legendás olasz márka elnöke úgy véli, a Formula-1 túlszabályozott, emiatt pedig a mérnökök számára semmi mozgástér nem marad új ötletekre. Sergio Marchionne ki is vágná az ablakon a szabályokat.

Sokat olvashattunk már arról, hogy a Ferrari egyáltalán nem elégedett a Formula-1 szabályozásával, sőt, azzal fenyegetőznek hónapok óta, hogy elhagyják a száguldó cirkuszt, ha nem sikerül közös nevezőre jutni arról, milyen irányba is kellene haladnia a sportágnak.

Sergio Marchionne elnök azt sem tartja kizártnak, hogy a Scuderia átnyergeljen az IndyCarba. 1986-ban a maranellóiak már fontolgatták egyszer, hogy a tengerentúlra költöznek át, akkor ezt tettek is követték, Gustav Brunner megtervezett egy IndyCar-Ferrarit, amit Fioranóban Michele Alboreto tesztelni is kezdett. Akkor is a motorok körül zajlott a vita, ezzel pedig nyomást helyeztek az FIA-ra az olaszok.

De mi is lenne a legjobb megoldás Sergio Marchionne számára? „Egy ideális világban a Formula-1 így nézne ki: van egy szett egyforma abroncsunk és egy meghatározott motorspecifikáció, ezen kívül minden más szabadon fejleszthető” – így a Ferrari elnöke.

A Ferrari nem akar egyforma autókat


„Manapság teljesen lehetetlen kreatív versenyautót készíteni. Legszívesebben kivágnám az összes szabályt az ablakon. Szívem szerint gyakorlatilag mindenben szabad kezet adnék a tervezés terén, aztán megláthatnánk, valójában mire is képesek a mérnökök, na ez lenne az igazi kihívás” – ecsetelte elképzeléseit Marchionne.

„De nem, inkább olyan javaslatokkal állunk elő, ami előbb, vagy utóbb az összes autót teljesen egyformává teszi. Végül már csak a színükben fognak különbözni. Ha valóban ilyen a Formula-1 jövője, akkor a Ferrari három másodpercen belül távozni fog” – figyelmeztetett az elnök.

„Úgy vélem, nagyon fontos, hogy a mérnökök szabadabban dolgozhassanak. Egyre szigorúbb megszorítások jöttek az elmúlt években” – tette hozzá Marchionne.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: