DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Todt csak a Ferrari vétójogát venné el, a bónuszát nem

A maranellói F1-es alakulat egykori csapatfőnöke szerint eljárt az idő az olaszok különjoga felett, abban viszont nem lát kivetnivalót, hogy a többi istállóhoz képest több pénzt tegyenek zsebre.

A Ferrari hosszú idők óta kivételezett helyzetben van a Formula-1-ben, ami egyfelől érthető is, hiszen a száguldó cirkusz legsikeresebb istállójáról van szó, ráadásul annak 1950-es indulása óta jelen vannak a mezőnyben. Egy ideje azonban folyamatosan felmerül, hogy elvennék azt a különjogukat, amellyel megakadályozhatnak egyes szabályváltozásokat – az FIA elnökeként tevékenykedő egykori csapatfőnökük, Jean Todt is ezen az állásponton van: a francia szerint amikor ezt kitalálták a Ferrari számára, még teljesen más idők jártak.

„A vétót még Enzo Ferrari idején vezették be, amikor teljesen elszigetelten dolgozott Maranellóban” – magyarázta Todt a Motorsport.com hasábjain. „Az volt az egyetlen csapat, amely motort és karosszériát is épített számos csapat ellenében, amelyeket mind a Ford látott el erőforrással. Ezért abban az időben úgy érezték az illetékesek, hogy olyan távol a motorsport Szilícium-völgyének nevezett helytől védelemre van szükségük. Ennyi a története a vétónak, de személy szerint most már nem favorizálom. Az idők változnak.”

ferrari-todt-barcelona-teszt-2018-1



Todt ugyanakkor arra is rámutatott, hogy amikor legutóbb aláírták a 2021-ig tartó szerződést, a többi gárdának nem volt kifogása a Ferrari vétója ellen: „Én voltam az egyetlen, aki ellene érvelt. Az egyetlen. Emlékszem, az FIA párizsi központjában volt a találkozó a kereskedelmi jogok birtokosával. Az összes csapat jelen volt. Megkérdeztem, hogy mi a véleményük a Ferrari vétójogáról, mire azt mondták, számukra rendben van. Szóval nem lett volna helyes a részemről, ha egyedüliként ellene vagyok. A szövegezésén viszont változtattunk kicsit, de ennyi” – utalt arra az FIA-elnök, miszerint a maranellóiaknak most már bizonyítaniuk kell, hogy egy tervezett módosítás valóban hátrányosan érintené őket és az érdekeiket.

A vétójogát tehát elvenné a Ferrarinak Todt, egy másik sokat vitatott kedvezményt, a pénzelosztás során kapott bónuszról azonban már más a véleménye – egy érdekes párhuzammal érzékeltette az olaszok szerepét az F1-ben: „Szerintem teljesen normális, hogy Leonardo di Caprio több pénz kap, mint egy tv-sorozatban szereplő színész. Ilyen az élet: minél jobb vagy, annál több pénzt keresel.”

Todt a Ferrari kiszállással való fenyegetőzéséről is beszélt: „Lehet, hogy távoznak, de őszintén szólva, ez az ő döntésük, szabadok. Persze remélem, hogy nem szállnak ki, de ez bármikor megtörténhet. Korábban is láttunk olyat, hogy egy komoly csapat távozott, majd pedig visszatért. De ez az ő döntésük” – fogalmazott a Nemzetközi Automobil Szövetség első embere. Hozzátette: a versenyzésnek nem szabadna a költekezésről szólnia, és szerinte nem elfogadható állapot, hogy a Formula-1-es mezőny 60-70 százaléka szenved az anyagi terhek miatt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: