DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Mansell kihívná Hamiltont egy időmérőre

Nagy-Britanniában a mai napig Nigel Mansell rendkívül népszerű, pedig lassan huszonöt éve visszavonult. Egy időmérő edzésre szívesen kihívná Lewis Hamiltont, úgy érzi, nem esélytelenül.

Nemcsak a szigetországban, de Magyarországon is a Formula-1 történetének egyik legnépszerűbb versenyzője a brit oroszlán, aki barátságos természete mellett a pályán bemutatott rengeteg agresszív előzésének is köszönhetően tett szert pozitív hírnévre.

1985-ben egy súlyos tesztbalesetet szenvedett Paul Ricard-ban. Az egyik kereke nagy sebességnél megadta magát a hosszú egyenesben, a hatalmas ütközéstől pedig elvesztette az eszméletét. Az orvosi helikopter egy nagyon régi, katonai célokra kialakított modell volt, ahol a sérültet a helikopteren kívül, egy kötélen lógva erősítették egy hordágyhoz és úgy szállították.

Mansell 1985-ben, Franciaországban


Amikor Mansell rövid ideig magához tért, valóban a felhők között járt, azt gondolta, hogy meghalt és éppen a mennyország felé száll. Szerencsére felépült és végül rengeteg vereség után, 1992-ben sikerült elhódítania a világbajnoki címet. 1993-ban átnyergelt az IndyCarba és ott is azonnal a csúcsra jutott. 1994 viszont különleges szezon volt.

Miután Mansell és Prost visszavonult, (Patrese és korábban Piquet is ezt tette) szinte csak Ayrton Senna maradt az egyetlen húzónév a száguldó cirkuszban. A brazil azonban tragikus balesetet szenvedett Imolában, a Formula-1 a válság szélén állt. Közben az IndyCar egyre népszerűbbé vált Európában is, Mansell olyanok ellen versenyzett, mint Emerson Fittipaldi, Mario Andretti, Michael Andretti, Al Unser Jr, Paul Tracy, vagy éppen Jacques Villeneuve.

Egyre inkább a tengerentúli sorozat vonta magára a figyelmet, Bernie Ecclestone pedig érezte, hogy lépnie kell. Nem kevés közreműködésének hála a Williams visszacsábította (az IndyCarral nem ütköző négy versenyre) Nigel Mansellt a Formula-1-be, ebből az utolsót, Adelaide-ben meg is nyerte.

Mansell és Hamilton jóban vannak egymással

A híres vörös ötös jó ideje felhagyott már a versenyzéssel, de úgy véli, egy időmérő edzésen még mindig komoly csatára tudná késztetni a jelen nagy sztárját, Lewis Hamiltont. „Szerintem, ha Lewis csapattársa lehetnék néhány kör erejéig, egy kvalifikációs edzésen nagyon közel lennék hozzá, ugyanolyan, vagy talán még jobb időt is futnék nála. Egy versenyen azonban nem hinném, már csak a korom miatt is, lehet, hogy öt kör után kifogynék a szuflából. Egy próbát megérne!” – fogalmazott Nigel Mansell.

Alighanem, ennek leginkább, mi nézők örülnénk a legjobban, ha egy ilyen csata valóra is válna.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: