DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

A Renault kiborult a Mercedes fölénye miatt

A francia gyártó teljesen leírja saját és más riválisok esélyét is idén a Mercedesszel szemben. Cyril Abiteboul szerint abnormális, hogy már a szezon kezdete előtt tudják, ki lesz a bajnok.

Alig burkoltan letette voksát Lewis Hamiltonra a Renault ügyvezető igazgatója, ami a világbajnoki esélyeket illeti 2018-ban. Úgy véli, annyira domináns volt a tesztelések során az Ezüst Nyilak tempója, hogy nem nehéz megjósolni az idei világbajnokot, előre eldöntött ügy.

„Ez nem mehet így tovább. Egyszerűen nem létezik, hogy már azelőtt tudjuk az idei világbajnok nevét, hogy a szezon valójában elkezdődött volna. Ez nem egészséges és senkinek sem szolgálja az érdekeit. Szorosan együtt kell működnünk a Liberty Mediával, ahogy a Ferrarival, a McLarennel és a Mercedesszel is, hogy ezen változtathassunk” – nyilatkozta keserűen Cyril Abiteboul. Azért nem mindenkit ijesztett meg a németek tempója, például Sebastian Vettelt sem.

Ennyire riasztó lenne a helyzet a Mercedes riválisai számára?


„Úgy kellene ezt megoldanunk, hogy a Formula-1 jellemző vonásai ne változzanak át gyökeresen. A sportra kellene elsősorban fókuszálni és kevésbé a technológiára”. A Renault látja el erőforrásokkal a gyári istállón kívül a Red Bullt és a McLarent is. E három csapatnak elég vegyesen alakult a tesztelési időszak. A bikák tempója megfelelőnek tűnik, de a gyári istálló nem igazán érhet fel a legjobb háromra.

Mi lesz a franciák gyári csapatával? „Erősen konzervatív megközelítésben kezdjük az évet. A megbízhatóságra helyezzük a hangsúlyt, ez nagyon fontos, mert egy teljesen új autóról beszélünk, új sebességváltóval, felfüggesztéssel és így tovább. Nagy ugrás ez” – reagált az ügyvezető igazgató.

„Úgy tekintünk a Red Bullra és a McLarenre is, mint partnerekre, nem mint vásárlókra. Garantáljuk, hogy minden partnert ugyanolyan elbánásban részesítünk. A Red Bull-lal nem állítom, hogy 2019-ben is együtt leszünk, de minél előbb tisztázni kellene, hogyan alakul később a jövőnk” – tette hozzá Abiteboul.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: