Steward
Admin
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2018. december 16. vasárnap
F1

„Veszettül kell nyomni” – így éledne a Sauber

Friss motor, szorosabb kapcsolat a Ferrarival – idén már nem lehet kifogása a Saubernek, oda kell érnie a mezőny sűrűjébe. Csapatfőnökük egy Force Indiához hasonló menetelést vizionál.

Egyáltalán nem volt meglepő, hogy a tavalyi Formula-1-es szezon során a Sauber totális visszaesésének lehettünk szemtanúi. Az apró, svájci székhelyű istálló a Ferrari egy elavult motorkonstrukcióját volt kénytelen használni, ebből fakadóan pedig már az év első futamán is az esélytelenek nyugalmával álltak rajtrácsra. Azóta azonban jelentősen megváltozott a csapat helyzete. Egy új egyezség értelmében maranellóiak legfrissebb erőforrására tettek szert, az Alfa Romeo érkezésével pedig egy jelentős szponzori egyezséget is nyélbe ütöttek. 

alfasauber-2018-test

Csapatvezetőjük, Frederic Vasseur most azon dolgozik, hogy újra „szintre hozza” az istállót, ennek egyik lépése pedig a dolgozóik létszámának növelése. Tavaly 320 főről 400-ra bővültek, idén pedig további 50 fős gyarapítás van tervben. Vasseur ezt „megenni és megemészteni” folyamatnak nevezte. „Felveszünk húsz új embert, átszervezzük kissé a céget, aztán felveszünk újabb húszat” – magyarázta.”Lépésről lépésre kell csinálnunk. A Renault ezt tette az utóbbi másfél évben, és mi is képesek leszünk erre.”

De vajon mennyi időbe telik, mire beérek a munka gyümölcse? Vasseur középtávú tervekről beszélt, követendő példának pedig több csapatot is felhozott. „Meg kell nézni mások projektjeit is: a Mercedes a világbajnok Brawn istállót vásárolta fel, mégis öt évbe telt, mire újra nyerni tudtak. Mi tőlük sokkal, sokkal mélyebbről kezdtünk el építkezni.”

vasseur-portre-2018

Számukra a Force India példája közelebb áll - Vijay Mallya csapata 2008-ban érkezett meg a mezőny végébe, az utóbbi két évben pedig már a középmezőnyből is jelentősen kiemelkedett, így Vasseur „jó referenciának” nevezte őket. Vajon a Sauber néhány év leforgása alatt képes lehet egy hasonló sikerre? A főnök konkrét célokat nem akar megfogalmazni. „Butaság lenne azt mondanom, hogy tízedikek, kilencedikek vagy nyolcadikak leszünk, hiszen ez a többiektől is függ. A legfontosabb cél számomra az, hogy a szezon során is folyamatosan fejlődjünk. Egy középtávú cél esetén az évközbeni fejlődés a legfontosabb.”

A 2018-as idényt megelőző barcelonai tesztsorozat alapján azonban kemény küzdelem vár a Sauberre, a középmezőny ugyanis a tavalyinál is sűrűbbnek ígérkezik. „Tudjuk, hogy mindenki jól áll anyagilag és mindenki a jobb pozíciókért küzd. Nagyon keményen kell nyomnunk, a csapatban mindenki ezt teszi. Azt azonban nem felejthetjük el, hogy időre is szükségünk van” – szögezte le Vasseur.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?