DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

A Mercedes előtt rejtély az egykörös tempója

Bár az alaposan feltankolt autóval mutatott egyenletes tempóval sokakat lenyűgözött, kvalifikációs körökben még nem mutatta meg képességeit a Mercedes. Valtteri Bottas szerint a csapat is a sötétben tapogatózik.

Érdekes látni, hogy a két Mercedes-pilóta, Bottas és Lewis Hamilton csak a 10. és a 8. helyen zárta a nyolc tesztnap leggyorsabbjait összesítő tabellát, ahol egy McLaren, egy Haas és egy Toro Rosso is előttük végzett, az élen záró Ferrariktól pedig 1,2-1,4 másodperccel maradtak el. Persze mindenki tisztában van vele, hogy ez nem tükrözi a Mercedes valós helyét az erősorrendben, mindössze annyi történt, hogy a címvédő csapat két pilótája másokkal ellentétben nem is próbálkozott igazi kvalifikációs menetekkel.

bottas



Ebből viszont Bottas szerint az következik, hogy nemcsak a közönség, de a Mercedes mérnökei sincsenek igazán tisztában azzal, mire is lehet majd képes a W09-es modell a szezonnyitó Ausztrál Nagydíj időmérőjén.

„A hosszú etapjaink és a versenyszimulációink pozitívan alakultak. Nem gondoljuk, hogy egy másodperccel a többiek előtt állnánk, biztosan nem ez a helyzet, de eddig minden jól fest. Jó érzés, hogy már a hátam mögött tudhatok néhány versenytávot, hiszen így megismerhettem, milyen vezetni az új autót az új gumikkal. Egy ilyen teszten bőségesen van időnk arra, hogy kipróbáljunk különféle beállításokat, és megtaláljuk a számomra legkényelmesebbet. Lewis is ugyanezt csinálta” – nyilatkozta Bottas a Motorsportnak.

„Viszont azt kell mondanom, az egykörös tempónk egyelőre még számunkra is ismeretlen. A csapat nem érezte a szükségét annak, hogy maximális tempón autózzunk, de két hét múlva majd minden kiderül. A teszten inkább arra törekedtünk, hogy minél többet tanuljunk az autóról, és hogy eltérő beállítások mellett is egyenletes tempóra legyünk képesek. Inkább magunkra koncentráltunk, semmint az eredménytáblára.”

A Mercedes ezirányú törekvése viszont alighanem meghozta eredményét, mert bár az üzemanyag-mennyiségeket nem ismerhettük, az elemzők és a riválisok szerint az Ezüst Nyilak versenytempóján ismét nehéz lesz fogást találni. Erről mondták már egyesek, hogy a címvédők előnye körönként egy másodperc körüli is lehet majd versenyszituációban, amit Bottas igyekezett cáfolni fenti nyilatkozatával.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: