DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Mélyre zuhant a Williams

Sosem jó egy korábbi világbajnok istállót a sereghajtók között látni, a Williams-Mercedest pedig ez a veszély fenyegeti. A technikai igazgató elismerte, jelenleg gyengék, el is mondta ennek okát.

Sokan féltették és kritizálták a grove-i gárdát amiatt, hogy két, kifejezetten rutintalan versenyzővel vág neki a 2018-as szezonnak, ám a jelek szerint egyelőre az autó gyengébb, mint a pilóták. A megbízhatósággal nincs gond, a tempóval annál inkább. A nyolc tesztnap összesítéseként mindhárom pilóta (Kubicát is beleértve) a leggyengébb hat között végzett huszonegy versenyző közül. (Az első napon próbálkozó Nyikita Mazepin eredménye nem igazán mérvadó, ő a huszonkettedik.)

A legjobb eredménnyel rendelkező (lágy gumit használó) Szergej Szirotkin is stabilan, két másodperccel maradt el a Ferrari duójától és lett mindössze a tizenhatodik. Robert Kubica a tizennyolcadik, Lance Stroll, aki a csapat vezérpilótája lenne idén, a huszonegyedik, tehát gyakorlatilag az utolsó helyen végzett. Az orosz és a kanadai is az utolsó napon érte el legjobb eredményét.

Paddy Lowe is érzi a visszaesést, leginkább a kanyarbemeneteknél tapasztalt instabilitás a Williams gyenge pontja jelenleg. A technikai igazgató úgy véli, az autóban sokkal nagyobb a potenciál, de egyelőre nem sikerült ezt kiaknázni. Sokat vártak az idei FW41-től, az egykori Ferrari-tervező, Dirk de Beer által megálmodott gép viszont eddig hatalmas csalódást okoz.

A Williams inkább távolodott az élmezőnytől tavalyhoz képest


„Sokat kísérletezgettünk az utolsó tesztnapokon. A versenyautó teljesítményét egyelőre a kanyarbemeneteknél érezhető stabilitáshiány fogja vissza. Ha ezen a területen sikerülne fejlődnünk, akkor nagyot javulnának a köridőink, mert más szempontból nézve az autó nagyon nagyon jól teljesít” – nyilatkozta némi optimizmussal Paddy Lowe.

„Az aerodinamika mindenre kihatással van, jó ideig eltarthat, mire megfelelően fejlesztjük és optimalizáljuk. Úgy vélem, már a szezon során komoly haladást érhetünk el, de leginkább a következőben. Rengeteg potenciál rejlik még az autóban, a Williams egyik erőssége az aerodinamikai teljesítmény”.

„Nagyszerű szélcsatornával rendelkezünk, a legjobbakéval vetekszik. Az eszközeink megvannak, hamarosan sokkal többre lehetünk képesek” – tette hozzá a technikai igazgató. A Williams számára félő, hogy a fokozatos halványulás tovább folytatódik. 2014-ben még a dobogó rendszeres látogatója volt Massa és Bottas is, összetettben pedig, a Ferrarit is simán verve a harmadik pozíciót szerezték meg a grove-iak. A tesztek után sajnos esélyes, hogy a jobb sorsra érdemes istálló, akár az első hatból is kicsusszanhat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: