DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

A McLaren nem zárja ki a saját motort

A 2021-től, várhatóan érkező, új motorszabályok többek között új gyártók érkezését is valószínűsíti a Formula-1-ben. Zak Brown nem zárkózik el a saját erőforrás használatától, de ez nem egyszerű.

A privát istállók legnagyobb problémája a jelenlegi Formula-1-ben, hogy a túl kevés motorszállító miatt meglehetősen korlátozott lehetőségekkel és alternatívával rendelkeznek. Valamelyest hasonló cipőben jár két, korábban nagy sikereket elért istálló is, a Red Bull és a McLaren. A McLaren három év után váltott Hondáról Renault-ra, de a szövetség eddig nem indul zökkenőmentesen.

2021-től, előre láthatólag új motorszabályok lépnek életbe a száguldó cirkuszban, ez pedig elősegítheti új csapatok és új motorgyártók érkezését is. Eddig a Porsche, az Aston Martin és a Cosworth fejezte ki érdeklődését komolyabban, de további márkák is szóba jöhetnek. Évek óta négy gyártó képviselteti magát a sorozatban, a Mercedes, a Ferrari, a Renault és a Honda.

 

Brown szerint nagyon komoly összeget emésztene a saját motor kifejlesztése


A jövőkép alakulásától függ a motorgyártók döntése, hogyan is fog kinézni a Formula-1 arculata 2021-től. Már korábban is felmerült, hogy a McLaren esetleg saját erőforrással állna elő három év múlva, ám Zak Brown, az istálló vezérigazgatója nem lát erre túl sok esélyt, igaz, nem is zárja ki ennek lehetőségét.

„Szeretnénk, ha mindenki maradna a jelenleg itt levők közül, de a Liberty Media és az FIA most már a lehető leggyorsabban le kellene, hogy tegye az asztalra saját elképzeléseit. A saját motor gyártása pénzügyileg nagyon nehéz. Ráadásul éppen most kezdtünk egy hosszú távú együttműködést a Renault-val” – nyilatkozta Zak Brown a La Gazzetta dello Sport lapnak.

„A saját motor mellett döntés ugyan lehetséges, de nem túl valószínű. Nagyszerű lenne egy saját, McLaren-motor, de ennek rendkívül komoly financiális vonzata lenne” – tette hozzá Brown.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: