DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

A Ferrari elnöke cáfolja a távozást

Tiszta vizet öntött a pohárba Sergio Marchionne, akitől rendre egy kiragadott mondatot idéznek a sajtóban. A Ferrari nem távozik az F1-ből 2020-ban, de csak ha teljesülnek a feltételek.

Régóta köztudomású, hogy több nagy gyártó, köztük a Ferrari és a Mercedes is, nem szeretné, ha az egységesebb motorok irányába mozdulna a Liberty Media és az FIA a szabályalkotáskor. Bár a kisebb csapatoknak és az esetleges újonnan érkezőknek feltétlenül előnyösebb lenne a különbségek és a költségek csökkentése, a Ferrari egyenesen azzal fenyegetőzött, hogy elhagyja a száguldó cirkuszt. Egyik fél sem szeretne engedni.

Az elnök igyekezett pontosítani az Autocar hasábjain. „Nem mondtam, hogy 2020-ban elhagyjuk a Formula-1-et, de amennyiben nem tudunk túllendülni a hatalmas, nézetbeli különbségeken, akkor valóban távozunk” – nyilatkozta Sergio Marchionne.

Ha nem megfelelőek a feltételek, 2020-ban távoznak


„Hosszabb ideje versenyzünk a Formula-1-ben, mint bárki más. Teljes egészében értjük ezt a sportot. Meglehetősen nehéz elképzelni az F1-et a Ferrari nélkül, úgyhogy őszintén remélem, meg tudjuk oldani a gondokat. Folyamatosan kapcsolatban állunk a Liberty Mediával, remélem, megtaláljuk a közös álláspontot már az idei év végéig. Ha nem, arról hallani fognak!” – tartotta fenn véleményét a Ferrari elnöke.

A legtöbb szakértő is megosztott ebben a témában. Egyesek szerint a gyártóknak van igazuk, mert az állandóan változó szabályok emelik meg igazán a költségeket, az élen állók nyilván nem szeretnék elveszíteni az előnyüket a riválisokkal szemben, amit óriási pénzösszegek elköltésével értek el.

Ugyanakkor az egyre csak emelkedő költségek a kisebb csapatok folyamatos leszakadását eredményezik, valamint azt is, hogy a jelenlegi szabályok mellett nem vonzó a Formula-1 sem új gyártók, sem új csapatok számára, ami nagyon káros a sorozatnak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: