DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Nem kapja vissza a szerdán kiesett időt Raikkönen

Megmagyarázta a Ferrari, miért nem küldték ki egyetlen körre sem a finn pilótát – aki azzal tréfálkozott, nem tudta, hogy hazájában vagy Spanyolországban van. A csapat nem törekszik egyenlőségre, csütörtökön csak Vettel vezet.

Kétféle magatartást követtek a Formula-1-es csapatok a havazás, hideg és nedves pálya miatt használhatatlanná vált szerdai tesztnapon: az alakulatok fele legalább egyszer kiküldte autóját, hogy felmérje a körülményeket, öt alakulat viszont szándékosan a bokszban maradt végig, úgy ítélve meg a helyzetet, hogy értelmetlen lenne egy tapogatózó körre is kimenni. Ezek közé tartozott a Ferrari is, amely Kimi Raikkönennek adta volna a harmadik tesztnapot.



A Ferrari hivatalos oldalán található beszámolóban indokolta meg, miért maradt az SF71H mindvégig a garázsban: „Hiába vált a hóesés esővé délután, a hőmérséklet még úgy sem érte el azt a szintet, amelyhez szükség van egy Formula-1-es autó futásához. A levegő hőmérséklete épphogy meghaladta a két fokot, míg a pályáé egy hajszállal volt ennél magasabb. Nem volt értelme a kimerészkedésnek, mert ilyen alacsony hőmérséklet esetén még a nedves gumik sem tudnak rendesen működni, továbbá semennyi érdemleges adat nem generálható az autó teljesítményével kapcsolatban” – magyarázta a csapat, miért érezte az egyedüli ésszerű döntésnek a nap feladását.

Kimi Raikkönen egy rövidke nyilatkozatban jellemezte a nap időjárását: „Ma inkább úgy éreztem, mintha Finnországban lennék, nem Spanyolországban. Márpedig köztudott, hogy az én országomban nincsen Formula-1” – humorizált a finn.

A Ferrari egyúttal azt is megerősítette, Raikkönen nem fogja visszakapni a mai nap miatt kiesett időt. Csütörtökön a korábbi terveknek megfelelően Sebastian Vettel vezet mindvégig, nem felezik el a napot a két pilóta között. A teszt első két napján Raikkönen 80 kört teljesített, Vettel pedig 98-at, így a német komoly előnyben lesz, ha holnap az időjárás barátságosabban bánik az F1-gyel. A jövő heti második teszten két-két napot szánnak a versenyzőknek, Raikkönen legközelebb március 6-án ül autóba.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: