DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Ezért nincs téli teszt melegebb éghajlaton

Borzasztó időjárás uralkodik az F1 előszezoni tesztjén Barcelonában, így felmerülhet a kérdés, miért nem költöznek a csapatok melegebb környékre. Nos, több akadálya is van az utazgatásnak.

Nem is olyan régen még a folyamatos napsütésben fürdő Bahreinben tartották a Formula-1 szezon előtti tesztsorozatát, ám ennek 2015 óta a csapatok főhadiszállásához sokkal közelebb fekvő Spanyolország ad helyet. Mivel azonban az idei február eddig finoman szólva sem kedvezett a pályán való körözgetésnek, így újra felmerült a téma, így a tél vége felé miért ne vihetnék például a Közel-Keletre az eseményt. A Haas csapatvezetője, Günther Steiner elárulta ennek akadályait.

massa_badoer_2008



„A szállítási költségek és a logisztika is nehézzé teszi a Bahreinbe való kiköltözést” – idézte őt az Autosport. „Amikor (2016-ban) az F1-be kerültünk, volt róla szó, hogy visszamennénk Bahreinbe vagy Abu Dhabiba. Ez azonban egy új csapatnak szóba sem jöhet, hogy repülőn kell szállítani a dolgait. El sem tudják képzelni, egyetlen tesztnapon mennyi új dolog érkezik a kocsihoz – egyszerűen brutális.”

Egy európai teszthelyszín tehát sokkal praktikusabb és nem utolsó sorban olcsóbb is, ami főleg a kisebb csapatoknak jelent nagy előnyt. „Angliában vagy Olaszországban a csapattagok bepakolnak egy teherautóba, vezetnek nyolc órát és itt is vannak. Ha Bahreinben tesztelünk, az sokkal több előkészülettel jár, ráadásul minden egyes nap repülőre kellene ültetnünk az embereinket” – hasonlította össze a két lehetőséget.

A spanyolországi havazás miatt felmerült, hogy a mai, szerdai tesztet egy másik napra tegyék át, a döntéshez azonban minden istálló beleegyezésére szükség lenne. „Többen is tenni akartak valamit az ügy érdekében, de mindig volt valaki, aki nemet mondott. Néha két embernek is nehéz megegyeznie, hát még tíznek. Az FIA cselekedhetne, de addig nincs értelme hozzájuk fordulni, amíg közöttünk nincs egyetértés” – foglalta össze a jelenlegi helyzetet Steiner.

Halasztásról tehát nincs szó, így könnyen lehet, hogy a program megváltoztatása nélkül a mai tesztnap egyszerűen elvesztegetett idő lesz.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: