DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Csak Alonso futott mért kört az elhavazott tesztnapon

A hóesés miatti csúszás hat órára rövidítette a szerdai felvonás hosszát, de ezalatt mindössze öt versenyző merészkedett a pályára. A nap főszereplője, Fernando Alonso több kört tett meg, mint mások együtt.

Nem látunk gyakran egy Formula-1-es pályát – ahol éppen verseny vagy teszt zajlik – hó alatt, ezért nagy népszerűségnek örvendtek a fotók, melyek Barcelonában készültek a harmadik tesztnap reggelén: éjszaka komoly mennyiségű hó esett, amely az aszfalton megolvadt, de a bukótereken, lelátókon, épületeken megmaradt. A havazás ráadásul újra nekikezdett, ami azt jelentette, hogy a mentőhelikopter nem tudott felszállni, így a teszt nem kezdődhetett el időben, 9 órakor.

Három óra tétova várakozás után váltak a körülmények végre alkalmassá, hogy délben kinyithasson a bokszutca. Akárcsak kedden, az ebédszünetet törölték, hogy a versenyzők minél több időt tölthessenek a pályán. Bár a hóréteg hamarosan elolvadt, mivel az aszfalt rendkívül vizes volt, a levegőhőmérséklet pedig mindössze néhány fok, az autók sokáig a zöld bokszutcai lámpa ellenére sem mozdultak meg.

Több mint egy óra telt el, mikor felharsant egy motor, Fernando Alonso McLarenjével pedig kihajtott a pályára, egyetlen körre, melynek végén visszatért. Daniel Ricciardo és Marcus Ericsson követte példáját az elkövetkezőkben. Az ausztrál kétszer is elhagyta a bokszot, második menete során azonban kitérőt tett a kavicságyba, mutatva, hogy a körülmények még esőgumin is kockázatosak.

Egy óráig nem próbálkozott senki – a Ferrari közölte, hogy nem is fog –, mígnem Robert Kubica, majd Brendon Hartley szintén távoztak a garázsból, hogy a kör végén visszatérjenek. Ismét nagyobb szünet következett, mígnem az utolsó órában Alonso elkezdett ki-be járkálni a bokszból, az utolsó negyedórában pedig a nap kettő köridejét is megfutotta, előbb 2:21,268-cal, majd a leintés pillanatában 2:18,545-tel. A spanyol nem talált lelkes követőkre, egyedül a Toro Rosso döntött úgy, hogy a végén még kinéz a pályára. Alonso összesen 11 körig jutott, míg a pályán járó öt pilóta együttesen 17 kört teljesített.



A korábbi hírekkel ellentétben, melyek a téli időjárás miatt kiesett pályaidőt pótló extra napról szóltak, a teljesen kárba veszett szerdát nem fogják helyettesíteni. A csapatvezetők egyeztettek arról, hogy pénteken, vasárnap vagy hétfőn beiktatnak egy újabb tesztnapot, két csapat azonban ellenezte a tervet, melynek megvalósulásához egyöntetű támogatásra lett volna szükség. Az első teszt, amelynek már csak zárónapja van hátra, eddig kudarcnak tűnik: a téli hideg és gyakran eleredő eső hétfőn és kedden is számos pályán tölthető órától, ezáltal begyűjthető adatoktól fosztotta meg a csapatokat.

Akit érdekel, hogyan telt a néhány pontján idegőrlően eseménytelen tesztnap, visszaolvashatja élő közvetítésünket.

A harmadik tesztnap eredménye:

  Versenyző Csapat Köridő Kör
1. Fernando Alonso McLaren 2:18.545 11
2. Daniel Ricciardo Red Bull Racing - 2
3. Brendon Hartley Toro Rosso - 2
4. Robert Kubica Williams - 1
5. Marcus Ericsson Sauber - 1
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: