DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Miért változtattak a McLaren színén?

Narancssárga volt és narancssárga lett, legyinthetnénk akár, valójában azonban jelentősen változott a kombináció és az elődleges szín árnyalata is. A McLaren-főnök beszélt az okokról.

Az új vezetőség merész húzása volt, hogy a McLaren 2017-ben visszatért tradicionális színéhez, a narancssárgához. A narancs mellett azonban az autó csaknem fele fekete volt. Ezzel szemben a 2018-as MCL33-on már domináns szerepet kapott a klasszikus szín, míg másodlagossá a kék vált, fekete alig néhány elem maradt. A narancssárga árnyalata sem ugyanaz, a pénteken bemutatott versenygép papajaszínű, Fernando Alonso tavalyi IndyCarjára hasonlít, valamint a McLaren első éveiben, Bruce McLaren ideje alatt használt tónusra.

„Visszatérésünk a papajasárga fényezéshez idén nem szimplán érzelmi döntés volt” – magyarázta Zak Brown vezérigazgató a McLaren sajtóanyagában. „Azt demonstrálja, hogy hallgatunk rajongóink szavára, és mélyebb kapcsolódást építünk ki velük és a Formula-1-es közösség egészével. Azt akarjuk, hogy a McLaren tiszteletet vívjon ki a pályán és azon kívül, és úgy éreztük, ez egy jó kiindulópont. Meg akarjuk mutatni mindenkinek, mi teszi ezt a csapatot különlegessé, legyen szó rajongóinkról és partnereinkről.”

„Az új szín igazán jól néz ki, vonzza a tekintet” – kommentálta Fernando Alonso a változást, Mansour Ojjeh, a csapat résztulajdonosa tetszését pedig szintén elnyerte a dizájn: „Fantasztikus, hogy visszatérhetünk a McLaren F1-es autóinak klasszikus papajasárga fényezéséhez, melyet az 1960-as években viseltek. Hihetetlenül néznek ki, és hangsúlyozzák a félelmet nem ismerő szellemet, amellyel az új szezont támadjuk” – mondta a szaúdi-francia üzletember.

A McLaren először 1968-ban használta a papajaszínű festést: Bruce McLaren ezzel nagy figyelmet vonzott csapatára, hiszen ekkoriban az istállók még általában nemzeti színeket viseltek, a britek zöldet, az olaszok vöröset, a franciák kéket.

Ha egészen pontosak akarunk lenni, akkor az autó elsődleges színe angol kifejezéssel a Papaya Stark, a kék részeket pedig a skála Burton Blue és Cerulean Blue (cölinkék) színeire fújták. A festékeket a McLaren partnere, az AkzoNobel keverte ki.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: