DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Nem hisz a vb-címben a Red Bull tanácsadója

Meglepően pesszimista Helmut Marko, aki szerint egyelőre még nem törhet a csapat a világbajnoki címre. Valóban sok a bizonytalan pont: ha a Renault nem erős motort gyárt, a Mercedes még messzebb lesz tőlük.

Ideális esetben három csapat fog az elsőségért harcolni 2018-ban: a címvédő Mercedes, valamint a Ferrari és a Red Bull, melyek az előző szezon bizonyos szakaszaiban méltó ellenfélnek bizonyultak a német alakulat számára. Kétségtelen, hogy közülük mind a 2017-es eredmények, mind a Renault motor hátrányából kifolyólag a Red Bullé a legnehezebb helyzet – ezt az istálló tanácsadója, Helmut Marko is így látja:

„Nem hiszem, hogy olyan szituációban lennénk, hogy máris ráhajthatunk a világbajnoki címre” – mondta meglehetősen pesszimistán a Red Bull-vezető az Auto Motor und Sportnak. Kiemelte, sok minden múlik a motorszállítón: „A Renault motorjának megbízhatóbbnak és erősebbnek kell lennie 2018-ban, a mi karosszériánk pedig versenyképes lesz az elejétől fogja. De a Mercedes új motort gyárt, ezért a kérdés az, még nagyobb előnybe kerülnek-e. Ha a motorunk arra lesz képes, amit ígértek nekünk, akkor sokkal közelebb kell kerülnünk hozzájuk.”



Tavaly a Red Bull a szezon második felében talált magára, nem először az elmúlt évek folyamán. Ez nem ismétlődhet meg idén, ha labdába akarnak rúgni a végelszámolásban: „A múltban mindig erősebbek voltunk a szezon második felében. Az analízisből kiderül, hogy mindig igyekeztünk halasztani, amennyire lehetett, de nem segít, ha minden két hétben századokat kell találnunk. Fontosabb, hogy felkészülten vágjunk a szezonnak.”

Különbség a Mercedeshez és Ferrarihoz képest, hogy a Red Bullnál nincs első számú versenyző. Kiélezett csatában ez hátrány is lehet, Marko azonban úgy érzi, a versengésnek építő hatása van a csapat szereplésére:

„Ha két egyformán erős versenyzőnk van, mindketten a maximális teljesítményre törekednek, és a mérnököket is ösztönzik, hogy a karosszéria képességeit csúcsra járassák. De ha csak egyetlen versenyző képes elérni a határt, olyankor nem tudni, hol áll a csapat pontosan” – magyarázta, milyen előnye származik az istállónak Verstappen és Ricciardo hasonló adottságaiból.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: