DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

A halo sem védte volna meg Massát

Az autósport mindig is magában hordozta a veszélyt, ez a kötelező fejvédelem bevezetése után is így marad. Ugyan sokat javít a biztonságon, de természetesen 100%-os védelem nem létezik.

A Williams technikai igazgatója, Paddy Lowe is így gondolja. Az első pillanattól egyértelmű támogatója annak, hogy a fejvédelem bármilyen formában bekerüljön a Formula-1-be kötelező jelleggel. Ez 2018-ban meg is történik, nem is ért egyet a halót kritizáló tömegekkel, mivel szerinte a biztonság fontosabb, mint az esztétika.

Észrevenni sem volt idő a rugót, nemhogy kikerülni

A Williams technikai guruja elismeri, hogy a „glória” sem tökéletes megoldás, mivel a kisebb törmelékek és esetleges elszabaduló alkatrészek ellen nem véd. Felipe Massa 2009-es baleseténél például a halo mit sem ért volna, de nem is erre fejlesztették ki az eszközt, aminek kinézetén egyébként folyamatosan próbálnak javítani.

„Mindig is nagy támogatója voltam, hogy ezen a területen nagyobb fejlődést érjünk el végre. A fej védelme ugyanis a pilóták számára a legnagyobb rizikót hordozta magában. Különös tekintettel nagyon fiatal pilótapárosunkra, még fontosabbnak tartom az ő biztonságukat is” – nyilatkozta Lowe.

Nem az ilyen méretű tárgyak ellen készült a halo


A szakember úgy gondolja, a második versenyhétvégétől a rajongók szinte észre sem veszik már a kötelező fejvédelmi eszközt. Biztonsági szempontból azonban rendkívül fontos, a halo ugyanis a nagyobb méretű tárgyaktól hivatott megóvni a versenyzőket. A kisebb roncsdarabokkal sajnos a halo sem tud mit kezdeni.

„A védelmet nem a kisebb törmelékek és elszabaduló darabok ellen fejlesztették ki, mint ami például Felipe Massát találta fejen néhány évvel ezelőtt. Ugyanakkor egy keresztbe repülő F1-es autótól, vagy például elszabaduló kerekektől megvédi a versenyzők fejét. Iszonyú nagy súlyt kell kibírnia, nemrég mondták, hogy egy londoni emeletes buszt is el kell bírnia” – mutatott rá a védelem fontosságára Paddy Lowe.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: