DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Ezt tapasztalta Bottas a halós versenyszimuláción

A finn teljes nagydíjat futott halóval felszerelt autóval a Mercedes szimulátorával – elmondta, zavaró volt-e vezetés közben, és mennyi időbe telt neki hozzászokni.

Az elmúlt két szezon folyamán a versenyzők teszteken és szabadedzéseken próbálgatták a 2018-ra kötelezővé tett halót: a fejvédő eszköz azonban legtöbbször csak egy-egy kör vagy rövidebb etap erejéig volt az autókon. A február 26-án kezdődő teszteken válik először az autók állandó tartozékává a halo, csapatuk szimulátorában azonban a versenyzők már előzetesen kipróbálhatják, milyen hosszabb távon a fejvédővel szerelt autóban ülni. Valtteri Bottas is túlesett egy ilyen szimuláción, melyről megosztotta tapasztalatait a nyilvánossággal:

„A szimulátorban már végeztem egy versenyszimulációt a halóval, és azt kell mondanom, hogy a futam közben már észre sem vettem” – mondta a Motorsport.tv-nek Bottas, eloszlatva az aggályokat, hogy a halo akadályozza a kilátást, és ezért zavarja a versenyzőket. „Amint egyszer megszokjuk, hogy ott van, és hozzászokunk a látványához, már nem jelent problémát.”



Bottas szerint a nézők is megbarátkoznak majd az autók kinézetét megváltoztató biztonsági eszközzel: „Úgy vélem, hogy a rajongók is ugyanígy lesznek. Kezdetben új dolog, máshogy néz ki, és ezért egyesek azt mondják, egyáltalán nem szép. De azt gondolom, csak idő kérdése, hogy mindenki megszokja majd, és ha egyetlen sérülést, nagyot vagy kicsit ki tud védeni, akkor már jó eszköz” – emlékeztetett a finn a lényegre, hogy a halo a pilóták testi épségét hivatott védeni.

Valtteri Bottas szavaiból leszűrhető, ő abba a csoportba tartozik, amely elfogadja a halót, és igyekszik semleges vagy pozitív véleményt alkotni róla – ezzel koránt sincs minden versenytársa így, Nico Hülkenberg óriási csapásnak nevezte a halót, és hasznát is megkérdőjelezte, míg Max Verstappen az „ocsmány” jelzőt használta, hangsúlyozva, nem várja, hogy az eszközzel felszerelt autóval versenyezzen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: