DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Kiszórná a gyenge versenyeket Ross Brawn

A nagydíjak „bajnoki tabelláját” vezetné be az F1-es vezető, amelyről a rosszul teljesítő versenyek kiesnek, a helyükre pedig a várólistáról kerül egy erős jelentkező.

Mint ismert, a Liberty Media a jövőben növelni szeretné a nagydíjak számát, amely a jelenlegi 21-ről inkább a 25 irányába mozdulna el. A sportág motorsportért felelős ügyvezetője, Ross Brawn viszont kiemelte, meg kell húzni egy felső határt. Miután azt elérték, a sportvezető rotálni kezdené a futamokat: mindig a gyengén teljesítőktől válna meg.

„Kritikus dolog a verseny minősége. Semmi értéke nincs annak, ha csak a számukat növeljük” – olvasható a Sky Sportson Brawn nyilatkozata, melyet eredetileg a Business Life magazinnak adott. „Szeretnék a jövőben egy bajnoki tabellát a versenyeknek, melyhez idővel tartozna egy várólista is az első vonalbeli pályákkal és promóterekkel, akik szeretnének a Formula-1-be kerülni. Ha egy meglevő verseny nem működne jól, azt leminősítenénk, a helyét pedig erős verseny foglalná el.”



Brawn arra nem tért ki, mi számítana a jövőben gyenge nagydíjnak: a nézőszám vagy a szolgáltatott verseny minősége lenne elsődleges tényező. Az irány mindenesetre érzékelhető: 2018-ban új helyszínként érkezik Paul Ricard, a Francia Nagydíj otthona. Dániában a fővárosban, Koppenhágában terveznek utcai versenyt, és jó esélyek vannak arra, hogy a Liberty Media hazájában, az USA-ban több futamot is tartsanak. A McLaren szintén amerikai vezérigazgatója, Zak Brown szerint pole-pozícióban Miami van, ahol idén a tavalyi londonihoz hasonló utcai bemutatót tart az F1.

Eközben a Bernie Ecclestone vezetése alatt preferált, nem tradicionális, pénzes helyszínek húzzák a rövidebbet: Azerbajdzsánt érezhetően mostohagyerekként kezeli a menedzsment, a szervezők elé egy kifejezetten kedvezőtlen szerződésajánlatot tettek le.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: