DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

Bottas: Maradhatnánk csapattársak Hamiltonnal

Futamgyőzelmek sorával biztosítaná helyét a Mercedesnél Bottas, akinek 2019-re egyelőre nincs F1-es ülése. Egy lényeges apróságot is elárult, ami miatt tavaly hátrányban lehetett Hamiltonnal szemben.

Tavaly egyetlen évre hosszabbított a Mercedes Formula-1-es gárdája Valtteri Bottasszal, akinek idén újra ki kell érdemelnie helyét az élmezőnyben. Nincs egyszerű dolga, hiszen a Mercedes-junior Esteban Ocont mondhatni bármikor elővehetik a németek, de akár még Daniel Ricciardo is bekopoghat az egyik ülésért.

 Bottas egy rövid téli pihenő után immár a 2018-as szezonját készíti elő, így többszöri látogatást tett a Mercedes gyárában is. „Egy évvel ezelőtt fogalmam nem volt, mennyi mindent lehet még tanulni” – idézte őt a finn MTV. „Egy párszor meglátogattam a gyárat, és a szimulátoron is dolgoztam. Jó munkát végzett a csapat. Nagyon nem mindegy, a többiek hogy haladtak, mindenesetre úgy érezzük, a tavalyihoz képest sikerült egy jobb autót építenünk.  Egyetlen célunk van idén: harcolni a világbajnoki címért.”

bottas_dobogo_szingapur



Bottas egy apró, de lényeges dolgot is kiemelt az idei autóval kapcsolatban: módosítottak a pilótafülkén, így a finn a tavalyinál kényelmesebb pozíciót vehet fel vezetés közben. „Az egyik legnagyobb eltérés a vezetési pozícióm. Tavaly végig ezzel küzdöttem, de idén végre normális testhelyzetben vezethetek” – árulta el. Egy olyan óriási terhelésekkel járó és borzasztó tempójú sportban, mint a Formula-1, elengedhetetlen a pilóták komfortérzete. A 4-5 G-s terhelések és a pilótafülkében eltöltött idő miatt bármilyen apró kényelmetlenség menet közben a többszörösére tud fokozódni, ez pedig a tized- és századmásodpercekért vívott harcban végzetes hátrányt is jelenthet. Ez különösen akkor jelent nagy problémát, ha az embernek a középmezőnyből átugorva egy év alatt kell bizonyítania rátermettségét, miközben csapattársa egy többszörös világbajnok.

A finn pár mondat erejéig a jövőre is kitért. Egyelőre sem ő, sem csapattársa, Lewis Hamilton nem rendelkezik 2019-re szóló szerződéssel. „Én élvezném, ha együtt folytatnánk Lewisszal. Gyors és kihívást jelentő pilóta, de jól kijövünk egymással” – magyarázta, majd egy autósportos alapvetéssel saját magára terelte a szót. „A legjobb érv a szerződéshosszabbítás mellett, ha annyi futamot nyer az ember, amennyit csak lehetséges.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: