Steward
Gobodics Tamás
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2019. január 16. szerda
F1

Boullier biztosra vette, hogy Alonso távozik

A McLaren versenyigazgatója elárulta: a tavalyi borzalmasan sikerült tesztidőszak után úgy érezte, semmit sem tud tenni annak érdekében, hogy a kétszeres F1-es világbajnok náluk maradjon.

A McLaren és a Honda 2015-ben élesztette újjá korábban óriási sikereket hozó együttműködését, amely azonban jócskán elmaradt a várakozásoktól: a japánok hajtásláncai mind motorerőben, mind megbízhatóságban óriási lemaradásban voltak a riválisokhoz képest. A 2016-os idény vége felé előrelépést lehetett megfigyelni náluk, a 2017-es szezont azonban ismét borzalmasan kezdték, és szenvedésük aztán kitartott a teljes tavalyi évre, ami végül szakításhoz és a Renault-ra váltáshoz vezetett.

alonso-mclaren-2017-dppi-1

A wokingiak előző évadjáról szóló, négyrészes dokumentumfilm-sorozat, a Grand Prix Driver betekintést engedett a színfalak mögött játszódó káoszba: kiderült, hogy amikor a pocsék tesztidőszak után Eric Boullier versenyigazgató találkozott Jonathan Neale ügyvezető igazgatóval, a francia szakember meg volt győződve róla, hogy a Honda problémái miatt egyre inkább besokalló Fernando Alonso el fogja hagyni őket.

„Azt hittem, azt fogja mondani, hogy ’Tudjátok, mit, srácok? Szevasztok!’. Száz százalékig biztos voltam benne, hogy nem fog nálunk maradni” – mondta Boullier. „A tesztek után Fernandónak nyilván elege volt az egészből. Egyértelműen elmondta, hogy át fogja gondolni a hozzáállását, mert nem fog még egy ilyen évet végigbírni. Akkoriban attól féltem, nehogy összeomoljon a csapat – ismerem én is a dominó-effektust… Úgy értem, mindenki tudja, hogyan működik ez az üzlet: ha gyenge vagy, távozhatnak az embereid. Évekbe telik felépíteni egy F1-es csapatot, de hat hónap alatt ki lehet nyírni.”

Alonso aztán végül maradt a McLarennél – igaz, ebben komoly szerepet játszott egyrészt az, hogy engedték indulni az Indy 500-on a Monacói Nagydíj helyett, másrészt az is megkönnyebbüléssel tölthette el a spanyolt, hogy a csapat megszabadult a Hondától, s idén már a Renault erőforrásait használják majd a Formula-1-ben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?