DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Nem csitul a rajtrácslányügy visszhangja: „Diszkrimináció”

Két, korábbi jelentős F1-es személyiség is elmondta a véleményét a gridgirlök megszüntetéséről: Ramirez egyenesen a nők kirekesztésének érzi a döntést, Alesinek a gyerekek alkalmazása sem tetszik.

A Formula-1 haladni akar a kor normáival, ezért 2018-ban eltűnnek a versenyekről a rajtrácslányok: a feladataikat olyan gyerekek veszik át, akik maguk is versenyeznek gokarttal vagy a motorsport alacsony szintjein. A sport vezetése azonban eddig kevés elismerést kapott a merész döntésért: napról napra újabb negatív véleményeket lehet olvasni.

„Az F1 kezd eltévelyedni. Azért akarnak megváltoztatni valamit, csak hogy változtassanak” – mondta Joe Ramirez, a McLaren Sennával és Prosttal is együtt dolgozó egykori csapatkoordinátora a Cadena Cope rádiónak. „Elég lett volna kissé visszafogottabban öltöztetni őket, de sok országban egyébként is nemzeti viseletben voltak.”



„Ez a tiltás diszkrimináció a nők ellen. Holnap majd azt tiltják meg, hogy betegyék a lábukat a pályákra. Szerintem a rajtrácslányok nem ártottak senkinek” – hangoztatta erélyes véleményét Ramirez.

A Ferrari egykori pilótája, a pályafutása során egyetlen futamgyőzelmet szerző Jean Alesi sem repesett az ötlettől – ő a lányokat felváltó gyerekekről is beszélt:

„Kijelenthetem, hogy abszolút a halo mellett állok. Kár az esztétikáért, de a legfontosabb a versenyzők biztonsága. Másfelől nem támogatom sem a rajtrácslányok megszüntetését, sem az új rajtrácsgyerek-projektet. A rajtrácslányokkal egy olajozottan működő rendszert szüntettek meg, ami sok nőnek munkát adott. A fiatal sportolók és versenyzők rivaldafénybe állítása felé hajlok, de nem ilyen módon” – mondta Alesi az olasz Motorboxnak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: