DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Hamilton saját hőseiről és kritikusairól

Óriási tehetségként robbant be a Formula-1-be tizenegy évvel ezelőtt. Már első szezonjában bajnoki esélyes volt, vezetési tudása vitathatatlan. De hogyan birkózott meg a kezdeti nehézségekkel?

2007-ben örökre bevésődhetett minden F1-rajongó emlékezetébe az óriási hármas csata az újonc Lewis Hamilton, a kétszeres világbajnok Fernando Alonso és a nevető harmadik Kimi Raikkönen között. A fiatal brit végül egy ponttal lemaradt, ám a következő esztendőben, szintén drámai harcban végül ő kerekedett felül Felipe Massával szemben.

Azóta hatvankétszeres futamgyőztessé és négyszeres világbajnokká avanzsált, ereje teljében van és továbbra is nagyon éhes a sikerre. De mi vezette kisebb korában a helyes útra, kik voltak Lewis Hamilton pozitív példaképei, illetve negatív kritikusai és hogyan reagált erre gyermekként?

„Természetesen mindig voltak előttem példaképek, akik inspiráltak, akik miatt újabb és újabb elérendő célokat tűztem ki magam elé. Rengeteg pozitívumot hoznak az ember életébe, ugyanis, amikor elérek egy célt, azonnal arra gondolok, hogy tovább kell dolgozni, még keményebben, hogy még ennél is jobb legyek” – nyilatkozta Lewis Hamilton.

Lewis Hamilton a negatív kritikusoktól is erőt merített


Régóta tudjuk, hogy egyik példaképe a háromszoros világbajnok Ayrton Senna, de legalább ilyen hatással van rá évtizedek óta az egykori bokszoló, Muhammad Ali. „Volt egy őt ábrázoló poszter a falamon és sokszor hallgattam vissza videóról, amiket nyilatkozott. Ez nagyon inspiráló volt számomra és felébredt bennem az érzés, ha ő meg tudta csinálni, akkor talán nekem is sikerülhet!”

„Nyilván akadnak mélypontok is, amiket át kell élni, nekem is voltak félelmeim és aggodalmaim. Volt azonban egy apa, egy példa. Mindig támogatott, minden harcomban ott áll mögöttem és rengeteg erőt adott. De erőt merítettem saját magamból is, amikor kritizáltak. Más versenyzők szülei mondogatták nekem, hogy nem vagyok én elég ehhez, nem fogom tudni megcsinálni. Igen, felnőtt emberek mondtak nekem ilyeneket, 10-11 éves koromban, hogy sosem leszek sikeres, sosem fogom elérni a céljaimat. Ezek viszont csak sokkal erősebbé tettek engem és megerősítettek abban, hogy a saját utamat járjam. Tudtam, hogy nem mondhatják meg mások nekem, mit tegyek” – tette hozzá a négyszeres világbajnok brit pilóta.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: