DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Susie Wolff: Engem nem zavartak a rajtrácslányok

A motorsportban dolgozó számos férfi véleményét olvashattuk már az F1 vezetőségének ellentmondásos döntésével kapcsolatban, de most hallgassunk meg egy nőt is: Susie Wolff szerint is gondolni kell a nőkre, de nem feltétlenül így.

Az elmúlt évtized egyik leghíresebb női autóversenyzője, Susie Wolff hét évet eltöltött a DTM-ben, majd pedig a Williams F1-es tesztpilótájaként ténykedett, mielőtt 2015 végén szögre akasztotta a bukósisakot, hogy más álmaira, családjára és saját vállalkozására fordítsa az idejét. Az általa alapított Dare to be Different kezdeményezés keretében azon dolgozik, hogy a nők minél nagyobb és fontosabb szerepekhez juthassanak a motorsportok világában. Ennek ellenére azonban nem tartja szükségesnek a Liberty Media azon döntését, miszerint idéntől megtiltotta a rajtrácslányok alkalmazását a nagydíjhétvégéken.

Susie-Wolff



„Több mint 25 éve nőként vagyok jelen a motorsportban, de a rajtrácslányok alkalmazását sohasem találtam sértőnek. És nem is gondoltam, hogy ennek a trendnek a megváltoztatása kellene ahhoz, hogy a Formula-1 fejlődni tudjon” – írja Wolff a BBC-n megjelent jegyzetében.

„A rajtrácslányok már tradíciónak számítottak a sportban. A legtöbb versenyen különleges öltözetet viselnek és luxusmárkákat képviselnek. Az Osztrák Nagydíjon például hagyományos helyi ruhát vettek fel, és általában véve is megtiszteltetésnek számít, ha valakit az F1-ben kiválasztanak erre a szerepre.”

„Emlékszem, amikor még a DTM-ben versenyeztem a Mercedesszel, egyszer szóban elegyedtem az egyik ilyen lánnyal, miközben a felvezető kör kezdetére vártam. Orvostanhallgató volt az egyetemen, és le volt nyűgözve attól, hogy ilyen közel kerülhetett a versenyautókhoz, pusztán pár perccel a rajt előtt.”

„A pozitívumok között viszont megemlíthetjük, hogy az F1 tulajdonosai legalább egyértelműen állást foglaltak ezzel a döntéssel. Ez nem fog egyik napról a másikra változtatni azon, hogy mennyire kevés nő vállal szerepet a motorsportban, de remélem, hogy egy fontos lépést jelent ebbe az irányba.”

„Azért hoztam létre a Dare to be Different kezdeményezést, hogy segítsem a női tehetségek számára ennek a lépésnek a megtételét. Az új generáció néhány tagja már előkelő posztokat tölt be a csapatoknál és az F1 vezetőségében. A saját tapasztalataim szerint ők sokkal jobban hisznek abban, hogy a nők ebben a teljesítményalapú közegben is képesek ugyanazokat a dolgokat elérni, mint a férfiak.”

„Kíváncsian figyelek és remélek. Akár tetszik, akár nem, a rajtrácslányok eltűntek, de ennél is fontosabb, hogy mi lesz a következő lépés.” 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: