DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Szirotkin nem fizetős pilóta, mondja főtámogatója

Gyorsabb volt, mint Kubica – érvel az SMP Bank vezére, aki 20 millió dollárral járult hozzá Szergej Szirotkin williamses szerződtetéséhez. Vehemensen tiltakozik az ellen, hogy az oroszt fizetősnek titulálják.

Ahogy Pastor Maldonadót a venezuelai PDVSA olajvállalattal, Sergio Perezt a világ egyik leggazdagabb emberével, Carlos Slimmel, Lance Strollt pedig milliárdos apjával azonosították vagy azonosítják, úgy lassan összefonódik az újonc Szergej Szirotkin és az orosz SMP Bank neve, amely SMP Racing néven számos versenyzőt támogat és kisebb kategóriákban csapatokat is működtet. A szervezet feje, Borisz Rotenberg azonban nem először tiltakozik az ellen, hogy Szirotkint fizetős pilótának titulálják:

„Gyorsabb volt, mint Kubica. Ezt azoknak mondom, akik szerint megvette magának az ülést. Ez színtiszta hazugság. Ez a fiú öt éven át ezen dolgozott, mióta bekerült a programunkba. A pénzügyi háttér nem játszhat döntő szerepet” – hangsúlyozta a milliárdos bankár az orosz Fontanka publikációnak.



„Természetes, hogy vannak költségek, mert a motorsport nem olcsó. Nem a játékszerem, amellyel magam szórakoztatom” – tette hozzá. A becslések szerint a 22 éves pilóta 20 millió dollárral járul hozzá a két tapasztalatlan, de erős anyagi hátterű pilótát felsorakoztató Williams költségvetéséhez. Csapattársa Lance Stroll lesz, akinek apja 2017-ben az összegnek csaknem kétszeresét (35 millió dollár) fizette ki a csapatnak. Strolléknak akkora szavuk van a Williamsnél, hogy egyesek szerint az istálló idén a kanadait fogja előnyben részesíteni. Rotenberg ezt is cáfolta:

„Nem hiszem, hogy így lenne. Egyértelmű, hogy bár egy csapatban indulnak, a pályán mindenki magáért harcol” – mondta, majd hozzátette, tanácsot is adott Szirotkinnak, milyen mentalitással induljon a nagydíjakon: „Azt mondtam neki, tekintsen úgy minden versenyre, mintha az utolsó lenne számára, még akkor is, ha azért leszünk ott, hogy segítsünk gyorsabbá tenni a Williamst.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: