DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Brown: Schumachernek a hároméves kihagyás volt sok

Michael Schumacher 2010 és 2012 között visszatért a Formula-1-be, de ekkor már nem sok babér termett számára. Zak Brown szerint a hosszú kihagyás tett be neki, nem az életkora.

Fernando Alonsóval kapcsolatban mostanában időről időre szóba kerül a kora, miszerint már 36 éves, idén már a harminchetediket tölti be, így felmerül a kérdés, hogy vajon meddig folytatja még Formula-1-es pályafutását. A McLaren vezérigazgatója szerint ez egyáltalán nem kor függvénye.

Zak Brown meg van győződve arról, hogy Michael Schumacher pályafutása utolsó éveiben is élpilóta lehetett volna, ha nincs az a hároméves kihagyása 2007 és 2009 között. „Azok a bizonyos utolsó tizedmásodpercek, amik hiányoztak neki, valószínűleg nem jelentettek volna problémát, ha nincs a hosszú kihagyás” – utalt a Schumacher visszatérése előtti időszakra.

Csak a hozzáálláson múlna a teljesítmény? „Ami általában a versenyzőkkel történik ilyenkor, az az, hogy elveszítik motivációjukat, de a Formula-1 világbajnoki címeinek rekordját tartó pilóta nem tartozott ezek közé. Negyven felett is versenyképesnek bizonyult” – tette hozzá Brown. A Mercedesnél töltött három éve végül nem lett sikertörténet, csapattársa, Nico Rosberg is mindhárom évben legyőzte, először 72:142, majd 76:89, végül 49:93 arányban, bár tegyük hozzá, Schumachert igen gyakran sújtották technikai hibák, egyetlen dobogós helyezésig jutott.

Schumacher a Mercedesszel végül csak egyszer állt dobogóra


Ha kicsit korábbi eseteket vizsgálunk meg, hasonló eredményre jutunk. Ha két brit világbajnok eredményeit nézzük, valóban lehet valaki negyven közelében, esetleg negyven fölött is igazán versenyképes. Nigel Mansell 39 évesen nyerte egyetlen világbajnoki címét, majd az IndyCarban azonnal besöpörte az elsőséget. Már 41 esztendős is elmúlt, amikor még mindig futamot nyert a Formula-1-ben (1994-ben, Ausztráliában), mindezt úgy, hogy a pole-pozícióból indulhatott. Lelassult volna? Nem valószínű.

Emerson Fittipaldi 46 esztendősen még Indy 500-at nyert. Damon Hill is későn érő típus volt, 36 éves elmúlt már, amikor világbajnok lett, kevés híján harmincnyolc, amikor utolsó futamgyőzelmét szerezte. A következő év viszont már csapnivalóan sikeredett, többször eljátszott az azonnali visszavonulás gondolatával. Végül év végéig maradt, de teljesítményével meg sem közelítette akárcsak szűk egy évvel korábbi önmagát. Fernando Alonso is csúcsra járatta magát 2017-ben, bár a gyenge autó miatt ez kevésbé volt látványos.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: