DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Brown is a „tripla koronára” hajtana

Fernando Alonso 2017-ben világossá tette, hogy szeretne az autósport három legrangosabb versenyén nyerni. Zak Brown a McLaren vezérigazgatójaként érné el ugyanezt a sikert.

A kétszeres világbajnok számára az Indy 500-as részvétel már megadatott 2017-ben a McLarennek köszönhetően, a győzelemre azonban még várni kell. A spanyol nem szerepelt rosszul a tengerentúlon, de műszaki hiba miatt nem tudott a végéig harcolni a győzelemért. Idén a spanyol a hosszú távú versenyzésbe kóstol bele, amivel egyértelműen a Le Mans-i 24 órás versenyre szeretne tapasztalatot szerezni, ami az Indy 500 és az F1-es Monacói Nagydíj mellett a harmadik ékköve a 'tripla koronának'.

Zak Brown azzal kezdte, mennyire imád a wokingiaknál lenni: „Hatalmas kiváltság, hogy a McLarennél lehetek, egy álmom vált ezzel valóra. Nincs másik csapat, ahol jobban szeretnék dolgozni, mint a McLarennél. Szeretnék feljutni az F1-es dobogóra, ez motivál a leginkább.”

brown-a-tripla-koronarol



A McLaren vezérigazgatója ugyanazt a célt tűzte ki maga elé, mint pilótája: „Fernando a 'tripla koronát' szeretné megszerezni, nagyszerű lenne, ha én is elérhetném ezt vezérigazgatóként. Talán vele együtt véghez vihetjük ezt ketten. Monaco már megvan, mivel ott már nyert egyszer.”

A 2017-es Indy 500-as szereplés az amerikai szakemberben is mély nyomokat hagyott: „A McLaren csapata és történelme is csodálatos. Tavaly Indianapolisban ismét egy álom vált valóra, amikor Michael Andrettivel és egy kétszeres F1-es világbajnokkal dolgozhattam. Könnyűnek tűnik a munka, amikor a feladat az Indy 500 megnyerése, ha az ember a McLarennel, Fernando Alonsóval és az Andretti családdal működik együtt. Szeretnék ehhez hasonló izgalmas dolgokat csinálni.”

brown-a-tripla-koronarol-2

Az még kérdéses, hogy Alonso a McLarennel tudja-e elérni álmát, mivel nem biztos, hogy az új szabályoknak megfelelő autót tud építeni a wokingi alakulat, mint arra Brown is kitért: „Várnunk kell, amíg megtudjuk, mik lesznek az új szabályok, amiken a WEC és IMSA együttesen dolgozik. Nézőként és résztvevőként is érdekelnek minket a tárgyalásaik.”

„Le Mans-t már megnyertük korábban. Nekünk egy önálló üzletágunk van, és ezzel itt is tudjuk magunkat reklámozni a világ minden részén, a többi F1-es csapattól eltérően. Néhány Formula-1-es alakulatnak is kellene követnie ezt a trendet” - folytatta a csapat vezérigazgatója.

A McLaren célja kétségkívül az lehet, hogy minél több rangos eseményből kivehesse a részét:  „Személy szerint én az IndyCar-ban is szeretném látni magunkat a jövőben. Jó lenne, ha  minél több dologban részt vennénk. Már van eSports csapatunk, a Formula E-ben is érdekeltek vagyunk, mi csináljuk az autók elemeit. Ha a motorsportot galaxisként fognánk fel, a McLarent pedig naprendszernek, a legnagyobb bolygó az F1 lenne, egy másik az eSports, egy harmadik pedig a Formula E.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: