DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

A szakértő szerint jobb lesz a halo

A Toro Rosso technikai igazgatója úgy véli, jelenleg a halónak nincs alternatívája, de mindenki gyorsan megszokja majd. Arra is számít, hogy az eszköz kinézete és hasznossága is sokat javulhat.

James Key szerint a szakemberek és a rajongók is igen gyorsan hozzászoknak majd a halo használatához és látványához. A fejvédelem 2018-ban már kötelezővé vált a Formula-1-ben, ugyanakkor nagy felzúdulás követte ennek bejelentését a rajongók körében (is), akik felettébb taszítónak találják az új eszközt.

Az utóbbi egy évben többször is feltűnt szabadedzéseken a halo, a csapatok ugyanis tesztelték annak aerodinamikai hatását, valamint a pilóta számára is némileg zavaró, ugyanis a kilátást korlátozza. Eddig inkább negatív reakciókat váltott ki (annak ellenére, hogy a pilóták döntő többsége tudja, hogy szükség van fejvédelemre, különösen Jules Bianchi halála óta), de Key szerint ez relatíve gyorsan megváltozik majd.

„Egyértelműen érzem, hogy ez is olyasvalami lesz, amit gyorsan megszokunk majd. Nem kétséges, hogy rengeteg beszélgetésen kell átesni, de szerintem a végén mindenki megszokja és haladunk tovább. Nemsokára mindenki újra a versenyzés miatt kezd aggódni” – nyilatkozta James Key a Racer szaklapnak.

Egyelőre valóban nem festett valami jól a fejvédelmi eszköz


De mindig ilyen esztétikailag kifogásolható kinézete lesz a halónak? „Szerintem, amint megkapja az aero-elemeket, rögtön úgy fog kinézni, mintha régóta része lenne a Formula-1-nek. Így még nem láttuk, biztosan finomít rajta mindenki. A csapatoknak jócskán volt ideje arra, hogy optimalizálják az aerodinamikai elemeket körülötte. Meglátjuk, mire megyünk végül.”

„Először nyilván mindenki ideges, hogy a teszteken hogy szuperál majd, de elégedetten mondhatom, hogy egyelőre úgy működik, ahogy terveztük. Az ismeretlenbe ugrottunk, semmilyen történelmi előzménye nincs. A halo tesztelésénél nincs összehasonlítási alapunk, de világos, hogy egy erős és szilárd eszköz kell, hogy körbevegye a pilótát, ami még valamelyest nehéz is” – tette hozzá James Key.

Valóban sokkal elfogadhatóbb lesz a nézők számára, ha nem egy koromfekete fejvédelem veszi körbe a versenyző sisakját, vagy csak keveset javít a helyzeten?

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: