DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Változhat a futamok hagyományos 14 órai kezdése

A teljes F1-es nagydíjhétvégék menetrendje átalakulhat akár már az idei szezontól kezdődően, de a versenyek kezdési időpontja szinte biztosan módosul, és immár a reklámblokkokhoz is alkalmazkodik majd.

A Libery Media vezetői a Formula-1 irányításának átvétele óta hangoztatják, hogy ha szükségét látják, akár a sport legmegszokottabb elemein is hajlamosak lesznek változtatni, mindent megtesznek ugyanis annak érdekében, hogy a lehető legjobban megfeleljenek korunk igényeinek, kiszolgálva a nézőket, a szponzorokat, a televíziót és minden fontos érdekeltet.

A jelek szerint pedig ezt tényleg komolyan is gondolták, hiszen a Motorsport értesülései szerint a legfrissebb dolog, amihez hozzá akarnak nyúlni, a Formula-1-es nagydíjak kezdési időpontját érinti. Aki akár csak pár éve is követi a száguldó cirkusz eseményeit, bizonyosan kívülről fújja, hogy futamok felvezető köre normál esetben helyi idő szerint vasárnap délután 14 órakor veszi kezdetét – néhány kivételtől, így a távoli időzónába eső Ausztráliától és a villanyfényes futamoktól eltekintve minden helyszínen ugyanezt az időpontot, és az ehhez kapcsolódó teljes hétvégi időbeosztást igyekszik tartani a Formula-1. A jól megszokott trend azonban most egy csapásra átalakulhat.

start-hungaroring



A konkrétumok közül egyelőre arra derült fény, hogy a Liberty Media a 14:00 órás kezdést egységesen 15:10-re szeretné módosítani a hagyományos menetrend szerint zajló hétvégéken. Több forrás is arról számolt be, hogy az ötletet a televízió-társaságok vetették fel az F1 vezetősége és a csapatok számára, amiről már tárgyalást is folytattak az elmúlt hét során, bár végleges döntés még nem született.

Ránézésre persze kicsit furcsa, hogy az egyórás eltoláshoz még további tíz percet is hozzáadnak, de ez is a tévék kérése volt. Elsősorban az amerikai kereskedelmi csatornáké, ahol jobban illeszkedik a programtervbe, ha az óra kezdetén még be tudnak szúrni egy reklámblokkot, a tízperces csúszással pedig ezt így még a verseny rajtja előtt, kényelmesen megtehetik.

Egy további részlet is kiderült az idei kezdési időpontokról: úgy tűnik, ha életbe lép a módosítás, a június 24-i Francia Nagydíj egy további órával később, helyi idő szerint 16:10-kor rajtol majd el, hogy ne legyen átfedésben a labdarúgó-világbajnokság szintén nagy érdeklődésre számot tartó mérkőzésére, amelyen Anglia és Panama válogatottja csap össze.

Nem biztos azonban, hogy egyedül a vasárnapokon módosul a hétvégék menetrendje, a sportszabályzatban ugyanis nemrég eszközöltek egy módosítást, amely többé már nem ír elő pontos időkorlátokat a szabadedzések és a kvalifikáció kezdetére – ez pedig annak a jele lehet, hogy ezek az események is elmozdulhatnak megszokott helyükről.

A szabályzat immár csak annyit köt ki, hogy a két pénteki edzés között legalább két és fél órának kell eltelnie, valamint hogy a szombati edzés vége és az időmérő kezdete között legalább két óra szünetet kell tartani. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: