DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Pályán a Honda a bemutatás előtt

Már a hivatalos leleplezés előtt pályára viszi a Toro Rosso a teljesen új, Honda-motorral hajtott idei versenyautóját. Talán lehetett is számítani erre, ha gond adódna, még marad öt napjuk javítgatni.

A japán gyártó tavalyi problémáinak utólagos ismeretében vajmi kevés lett volna a plusz öt nap idő a McLarennek, hogy túllendüljenek az erőforrás alapvető tervezési hibáin. De apróbb hibák időben történő felismerésénél nagyon hasznos lehet öt extra nap. Jó eséllyel ezért használja ki egyik lehetőségét a Toro Rosso, forgatási nap keretében ugyanis február 21-én, Misanóban pályára viszi az idei versenygépet.

Az STR13 számára ez lesz az első pályára gurulás, majd 26-án, Barcelonában megkezdődnek a szezont megelőző, hivatalos tesztelések. Minden csapatnak évente két lehetősége van forgatási nap keretein belül megfuttatni autóját (ezáltal új alkatrészeket is legalább részben kipróbálni), ám a teszt hossza nem lépheti át a 100 kilométert.

Február 21-én megtudjuk, jobban indul-e a Honda a faenzai csapattal, mint a McLarennel


További megkötés, hogy kizárólag a Pirelli különleges, csak erre a célra gyártott gumijait lehet használni a forgatási napok alkalmával. A Toro Rossónál mindenképpen indokolt kihasználni már most az egyik esélyt, mert a karosszériába beépített Honda motornak ez lesz az első bevetése.

Időben nem áll rosszul a faenzai istálló, a töréstesztet ugyanis már a hónap első felében sikeresen teljesítette az új versenyautó, ami mindig nagy mérföldkőnek számít. A Toro Rosso egyébként is, jó eséllyel az átlagosnál nagyobb figyelmet kap majd év közben, ugyanis a Honda-motor fejlődését itt mérhetjük majd le. Azt már korábban is tudtuk, hogy a McLaren is megfuttatja majd autóját a bemutatás előtt. Ez sem meglepő, mivel a wokingi csapat a Renault-motor sikeres beépítését szeretné letesztelni.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: