DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Kiscsapatnak is lehet horror a költségsapka

Bár úgy tűnhet, egy költségsapkával főleg a Ferrari és a Mercedes járhat rosszul, a Sauber főnöke szerint bizonyos szempontból mindenkinek ártana egy ilyen szabály. Elmondta, ő hogyan csinálná.

„Kisebb lenne a lemaradásunk, ha ugyanannyi pénzünk lenne, mint az élcsapatoknak” – jelentette ki a technikai sportok egyik törvényszerűségét Frederic Vasseur, a Sauber csapatvezetője. Hiába rendelkezik a svájci székhelyű istálló a Formula-1 egyik legkisebb költségvetésével, főnökük így sem örülne egy olyan szabálynak, ami a konkurencia költekezését korlátozná. „Nem hiszem, hogy a lemaradt csapatok felzárkózását olyan szabályokkal kellene elérni, mint az egységesített alkatrészek. A legnagyobb istállók akkor is ugyanilyen sokat költenének, csak kisebb előnyt jelentő területekre” – érvelt az Autosportnak adott interjújában.

sajtotajekoztato_merci_ferrari_sauber

Az élmenőktől kiadások tekintetében (is) külön ligában játszik a Sauber


Vasseur szerint az F1 így is túlságosan a pénzről szól, ha bevezetnék a költségvetési sapkát, azzal könnyen tovább romlana a helyzet. Sokak nevében beszélhetett a francia, mikor azt állította, a Formula-1 már most is túlságosan pénzközpontú. „Papíron a pénzügyek ellenőrzése is működhet, de én tartok az egésztől. Vigyáznunk kellene, nehogy azzal legyen tele a média, hogy a Ferrari vagy a Mercedes 10 euróval többet költött a megengedettnél. Egy ilyen helyzet borzasztó rosszat tenne az F1 imidzsének. A nézők szemszögéből a sportág már most is túlságosan a pénzről szól - rémálom lenne folyton a költségekről beszélni.”

Szerinte egy egyszerű költségsapkának egyszerűen nincs értelme, az ő megoldása az lenne, ha azokat a kiadásokat csökkentenék, amelyek elengedhetetlenek egy F1-es csapat életében. „Ha például 150 millió dolláros korlátozást akarunk, az nem érintené se a Force Indiát, se minket, se a mezőny nagy részét. A pilótáktól és a marketingtől eltekintve csak a top három csapat költ ennyit. A legjobb megoldás egy olyan szabály lenne, amivel a szükséges kiadásokat korlátoznánk. A Mercedes mindig többet tud majd elkölteni, mint mi. Ezzel nincs is semmi gond, ha eközben megadjuk a kisebb csapatoknak is a lehetőséget arra, hogy a dobogós helyezésekért küzdhessenek. Lebilincselővé tenné egy futamot az, ha tudnánk, hogy akár [Esteban] Ocon, vagy [Sergio] Perez is képes dobogón végezni, ha jól teljesít. Jelen pillanatban van két Mercedes, két Ferrari és két Red Bull, ez pedig kissé sovány” – érvelt Vasseur. 

 Ha a kiadások mesterséges kordában tartása nem, egy Alfa Romeóval szorosabbra fűzött kapcsolat talán segítene a Sauber hátrányát ledolgozni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: