DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

A Renault tíz év lemaradásban volt

Nem csoda, hogy a két éve visszatért gyári istálló továbbra is a felzárkózás időszakában tart: az F1-es projekt főnöke számítása szerint az enstone-i bázis 2007-tól csak lefelé csúszott a lejtőn.

Hiába nevezett újra gyári csapattal a Renault a Formula-1-be 2016-ban, nem érkeztek rögtön az átütő sikerek, a gyártó továbbra sem szerzett még dobogós helyezést. Ennek oka az infrastruktúrára vezethető vissza: hiába vette vissza a márka tulajdonképpen ugyanazt a csapatot az enstone-i központtal, amely 2005-2006-ban világbajnoki címet szerzett, az utolsó gyári évek és főként a Lotus-időszak alatt a háttér teljesen lezüllött.

„Egyértelműen hiányoztak a beruházások a korábbi tulajdonosok alatt” – jelentette ki a sportrészleg igazgatója, Cyril Abiteboul az Autosport lapnak. „De még a Renault tulajdonában, a korábbi ciklusban is kihagytuk a lehetőségeket a hely modernizálására. A 2007 és 2009 közti időszak messze volt a dicséretestől, ekkor kezdődött a befektetések elmaradása Enstone-ban. Szintén 2007-2008-tól kezdve fel kellett zárkóznunk, azaz szinte 10 év hátrányban voltunk, miközben az F1-ben az egész univerzum megváltozott.”



Abiteboul azonban úgy érzi, hamarosan sikerül feljutniuk a többi rivális csapat szintjére: „Nagy munkát kell véghez vinnünk, de eddig, amennyire én látom, tartjuk magunkat hozzá. Az infrastruktúra épül, emberek érkeznek, a kereskedelmi oldal is javul – tudom, nagyon izgalmas, de fontos a finanszírozás is. Nagyon sikeres kampányt folytattunk le új partnerek begyűjtéséért, akik hisznek a projektben, és a fejlődést a gyárban, de a pályán is látják.”

A Renault gyárának kezdeti 400 fős személyzete már 500 fölé csúszott, ráadásul 2018 végére – a szintén Autosportnak nyilatkozó Nick Chester technikai igazgató szerint – akár a 700-at is elérheti. A szakember elmondta, az infrastrukturális fejlesztések körülbelül 70 %-nál járnak jelenleg.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: