DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

Szirotkin erősebb, mint Kubica?

A Williams január tizenhatodikán véglegesítette döntését és hivatalosan is bejelentette, hogy Szergej Szirotkiné a második ülés. Az orosz pilóta édesapja szerint fia egyszerűen erősebb, mint a lengyel.

Sokan reménykedtek abban, köztük legjobban maga, az érintett pilóta is, hogy Robert Kubica visszatérhet a Formula-1 mezőnyébe 2018-ban azok után, hogy 2011 februárjában nagyon súlyos karsérülést szerzett egy ralibalesetben, amely azóta is némileg korlátozza jobb alkarja mozgását.

Ilyen hosszú kihagyás után azonban nagyon nehéz ugyanazon a szinten versenyezni, pláne egy olyan sérüléssel, ami miatt a jobb alkar nem mozog tökéletesen. Bár a Renault-nál három ízben is tesztelt és a köridők biztatóan alakultak, végül sem a francia gyári istálló, sem a grove-i alakulat nem a lengyel mellett döntött. Igaz, Kubica tesztpilótai státuszba került a Williamsnél, ami szintén nem lebecsülendő.

Ha valóban egyértelműen jobb volt az orosz, miért habozott ennyire a Williams?


A legtöbben csak legyintettek a döntés hallatán, hogy a pénz beszél, ugyanis nyílt titok már jó ideje, hogy az SMP húszmillió dollárt invesztál az istállóba azért, hogy Szirotkin kapja a versenyzői ülést. Ez így is lesz, az istálló pedig igencsak pénzszűkében van, úgyhogy valószínű volt a döntés. De nem mindenki gondolja azt, hogy ez volt a választás hátterében.

Szergej Szirotkin édesapja, Oleg ugyanis a Tassz hírügynökségnek adott interjújában inkább fia erősségét emelte ki. „Szergej bizonyította a tesztelésen, hogy erősebb, mint Kubica, mind az időmérős, mind a versenytempóban. Szergej a szimulátoron is tesztelt és bizonyította tudását. Más fiatal pilótáknál jobb visszajelzéseket is adott az autóról”.

Vajon a Stoll-Szirotkin páros összesített életkora (41 év) elég jó ajánlólevél a 2018-as szezonra a Williams számára? „A feladat megtartani ezt az ötödik helyet, mivel a helyzet jóval bonyolultabb lesz idén. A McLaren már Renault motorokra váltott és mindig ők rukkolnak elő az egyik legjobb karosszériával. A gyári Renault pedig két éve farigcsálja autóját, nyilvánvaló, hogy gyorsabbak lesznek ők is. Az idei kihívók a Force India, a Renault és a McLaren lesznek, a Williamsnek pedig megvan a potenciálja a javuláshoz. Igen, fiatal pilótáink vannak most, de egy-két éven belül nagyon erősek lesznek” – tette hozzá Oleg Szirotkin.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: