DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Védik Szirotkin kiválasztását: Ő a legjobb a Williamsnek

Nem övezte egyöntetű öröm Szergej Szirotkin kinevezését – leszámítva persze Oroszországot –, a versenyző támogatói azonban hangsúlyozzák, az újonc felkészült az F1-re, és alkalmas a pozícióra.

A pilótabejelentését legtovább halogató Williams kedden kiadta közleményét: Szergej Szirotkin lesz a csapat versenyzője 2018-ban. Az utolsó hetekben borítékolható volt, hogy a 22 éves újoncra esik választás, sokan azonban csalódással vették tudomásul a hírt, mivel a Willams másik lehetősége Robert Kubica tündérmesébe illő visszatérése lett volna.

Ismert, hogy Szirotkin az orosz SMP Bank motorsportprogramjának támogatását élvezi, ennek értelmében pedig a pletykák szerint 20 millió dollárt visz a Williamshez. Az SMP Racinget vezető korábbi Formula-1-es, Mika Salo azonban védelmébe vette Szirotkin igazolását, érvelése szerint a pénzes háttér mögött egy felkészült, világbajnoki szereplésre alkalmas versenyző áll:

„A Williams a legjobb választás Szirotkin számára. Remek alakulat, fiatal csapattársa van, és mind a ketten éhesek a sikerekre. Okos srác, nagyon sokat tud a gépészetről és technológiáról, emellett értékes F1-es tapasztalatot gyűjtött már a Renault-val” – sorakoztatta fel az indokokat Salo a finn MTV-nek.



Azt azért nem jósolta meg, hogy Szirotkin első évében legyőzi Lance Strollt: „Azt hiszem, hasonló szintet képviselnek, de majd a versenyeken fog kiderülni. Egészen biztosan keményen fognak küzdeni egymással, ami előre viszi a csapatot, és mindkettőjüket eredményekkel gazdagítja” – mondta optimistán a finn. Egyesek szerint épp az fogja hátráltatni 2018-ban a Williamst, hogy két rutintalan versenyzővel indulnak.

A hír egyben az is jelenti, hogy az SMP Racing – amely szinte minden nemzetközi porondon szereplő orosz versenyzőt támogat az indycaros Mihail Aljosintól most WEC-ben érdekelt Vitalij Petrovig – is eljutott a Formula-1-be. „Ez kétségkívül örömmel tölti el az orosz rajongókat, és jelentős hatással lesz az orosz motorsport fejlődésére” – mondta Borisz Rothenberg, az SMP milliárdos vezetője. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: