DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Újabb nagyágyú csatlakozott Ross Brawnhoz

Elismerés jár a Formula-1-nek, amiért az elmúlt időszak legnagyobb mérnökeit és csapatvezetőit sikerül a szabályalkotó testületbe csábítania: most egy McLaren-vezér akadt a horogra.

Martin Whitmarsh az évtized fordulóján a McLaren első emberének számított: csapatfőnök, a versenyrészleg igazgatója, később pedig az egész McLaren Csoport vezérigazgatója lett, mígnem Ron Dennis a gyenge 2013-as szezon után úgy döntött, visszaveszi a hatalmat. Whitmarsh – aki a FOTA, azaz csapatok szövetségnek vezetőjeként is ténykedett fénykorában – ezt követően nemkívánatos személlyé vált: egy ideig az America’s Cup vitorlásversenyen volt csapatfőnök, az utóbbi időszakban azonban ismét az autóversenyzés felé fordult.

Novemberben Whitmarsh a Formula-E tanácsadótestületében kapott szerepet, most pedig az Autosport lap beszámolója szerint az F1 szabályalkotóihoz fog csatlakozni, hasonlóan számos korábbi rangos Formula-1-es szakemberhez – mint Ross Brawn vagy Pat Symonds –, hogy segítse a sorozat jövőjének formálását.



„Whitmarsh elfogadta meghívásunkat, hogy átmeneti jelleggel együttműködjön az FIA-val, azzal a céllal, hogy segítse meghatározni a pénzügyi szabályozást, mely igazságos és fenntartható versenyt tesz lehetővé az FIA F1-es bajnokságában” – mondta Matteo Bonciani, az F1 kommunikációs főnöke az Autosportnak.

A kacifántosan megfogalmazott feladatkör magyarul a költségvetési sapka kidolgozását jelenti. Whitmarsh kinevezésének részleteit várhatóan a Stratégiai Csoport következő, csütörtöki ülésén fogják meghatározni, melynek fontos kérdése a 2021-es motorformula lesz. Vélhetően tisztázódik az is, hogy Whitmarsh Ross Brawn, az F1 sportszakmai ügyvezetőjének beosztottja lesz-e, vagy tőle független szerepet kap. Az Autosport az FIA tanácsadójaként hivatkozik a munkára, márpedig Brawn nem a szövetség, hanem az F1 Csoport embere – mindenesetre így is, úgy is ugyanazért a célokért fognak küzdeni.  

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: