DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Lenne megfelelő amerikai pilóta?

Günther Steiner, ha tehetné, valószínűleg visszapörgetné az időt és nem nyilatkozna az amerikai pilótákról lesajnálóan. A korábbi Formula-1-es pilóta is talált példát, aki igenis megállná a helyét.

A Marussiánál korábban a Formula-1-ben is megforduló Max Chilton szintén nem ért egyet a Haas csapatfőnökének, Günther Steinernek azon nyilatkozatával, miszerint azért nem alkalmaznak amerikai pilótát, mert a tengerentúlon nincs olyan, aki megütné a mércét.

Lett is jócskán felháborodás ebből, Bobby Rahal és Mario Andretti is kikérte magának ezt az állítást, sőt, lehordták honfitársukat, hogy ez a hozzáállás rossz és arrogáns saját hazájával szemben. Chilton példát is hozott arra, hogy szerinte ki lett volna a megfelelő ember. Úgy véli, a négyszeres IndyCar-bajnok és Indy500 győztes Scott Dixon igencsak nagy tehetség, akin az F1-esek egyszerűen keresztülnéztek.

„A Formula-1-es szakemberek túlságosan egyszerű gondolkodásúak a pilótakeresésben. Csak azokat látják, akik szerintük a megfelelő úton járnak a Formula-1 irányába, vagy a saját versenyzői programjuk részese, satöbbi. Nagyon ritkán figyelnek olyan pilótákat, akik Európán kívül versenyeznek” – nyilatkozta Max Chilton az ESPN csatornának.

Dixon egy ízben az Indy500-on is a csúcsra ért


„Ez nem helyes, nem hinném, hogy más okuk lenne, hogy ne figyeljék például az IndyCart. Tavalyi csapattársam, Scott Dixon, úgy vélem, a világ egyik legjobb versenyzője. Ő bárkit megdolgoztatna a pénzéért a Formula-1-ben is, de senki egyszer meg nem nézte őt rendesen, még akkor sem, amikor a Mercedesnél felszabadult egy ülés”.

„Lehet, hogy a kultúrájukban kellene megváltozniuk, hogy lehetőségként tekintsenek az IndyCar-pilótákra is. Remélem, így lesz, mert világklasszis versenyzők veszítik el a lehetőséget, hogy még komolyabb eredményeket érjenek el, a Formula-1 széleskörű nyilvánossága segítségével” – tette hozzá Chilton.

Scott Dixon a tavalyi Indy500-on hatalmas balesetet úszott meg sérülés nélkül

Az egyetlen probléma ezzel a reakcióval, hogy Steiner inkább az amerikai pilótákra helyezte a hangsúlyt, mintsem az Amerikában versenyzőkre, Scott Dixon pedig új-zélandi. Az eredményei és a pallérozódása azonban kétségkívül az Egyesült Államokban történt.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: