DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Egy vb-címet veszített Hamilton a közösségi média miatt?

Továbbra is téma a négyszeres bajnok felszívódása az internetről. Egy szakíró felvetette, hogy a 2016-ban, Japánban történt események révén közösségimédia-függése egy vb-címtől fosztotta meg Hamiltont.

Az új évet közösségi oldalainak lenullázásával kezdte Lewis Hamilton – mindent letörölt Instagramról és Twitterről, és bár Facebookját megkímélte, természetesen azt sem frissítette azóta. Mivel a három felületen összeadva 15 millió követőjével Hamilton messze a legnépszerűbb F1-es versenyző virtuálisan, azóta számtalanszor találkozhattunk okfejtésekkel, miért szánta rá magát erre a lépésre a négyszeres világbajnok, valamint mit fog ezután tenni a Mercedes-pilóta.

A BBC Sport szakújságírója, Andrew Benson is ennek boncolgatásával kezd cikkében, majd rátér egy érdekes felvetésre annak kapcsán, az intenzív posztolás hátráltathatta-e a sportolói teljesítményt: Lewis Hamilton egy világbajnoki címet feltehetően elbukott a közösségi média miatt.

Általánosan elfogadott nézet, hogy Nico Rosberg 2016-ban mentálisan kerekedett Hamilton fölé, így nyerte meg a világbajnoki címet csapattársával szemben, aki – szintén általános elfogadott nézet szerint – jóval több természetes tehetséggel volt megáldva. Az olvasók emlékezhetnek arra is, hogy a szezon hajrája felé közeledve, a Japán Nagydíjon Hamilton magára haragította az újságírókat: a hivatalos sajtótájékoztatón mobiljával volt elfoglalva, vicces fotókat töltött fel akkori kedvenc közösségi oldalára, a Snapchatre követőinek. A média képviselői elfogadhatatlannak tartották a viselkedést.



A szombati időmérő edzésen Hamilton aztán alulmaradt Rosberggel szemben. Talán a csütörtöki incidens már ekkor szerepet játszott, és elvonta figyelmét a vezetésről. A kvalifikáció után ugyanis kiderült, hogy Hamiltonban a sértettség tombol a média reakciója miatt: a jelenlevők megrökönyödésére kivonult a Mercedes sajtótájékoztatójáról, a korábbi eseményre hivatkozva.

A futamon Hamilton újra nem volt százszázalékos, Suzukában követte el egyik elrontott rajtját, a nyolcadik helyre esett vissza. Végül harmadikként ért célba, miközben Rosberg megnyerte a versenyt. A szerző rámutat: a csapaton belüli rivális profitált abból, hogy Hamilton energiái egy hányadát a pályán kívüli eseményekre fordította.

A japán volt Rosberg utolsó győzelme a szezonban. Miután 33 pontos előnnyel rendelkezett a bajnokságban, megtehette, hogy a hátralevő összes futamon másodikként érjen be Hamilton mögött – 5 pontot így is megóvott előnyéből. Könnyen belátható, hogy egészen máshogy alakult volna a 2016-os hajrá, ha a brit teljes koncentrációval vezet Suzukában.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: