DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Alonso: Nem sok F1-es csinálja majd utánam

A spanyol szerencsésnek tartja magát, hogy a McLaren és Zak Brown támogatásával részt vehet a hosszútavú versenyzésben, de nem hiszi, hogy sok F1-es társa követné a példáját.

Alonso a United Autosports LMP2-esével mutatkozik be a hosszútávú versenyzésben a január végén megrendezésre kerülő Daytonai 24 óráson. A spanyol már ki is próbálhatta autóját a Daytona International Speedway-en múlt héten egy háromnapos teszt keretében. Fontos ez mindazért, mert Alonso nem titkolt célja megszerezni a motorsport hármas koronáját: a monacói győzelmet, amit már két alkalommal tudhat magáénak, az Indy500-as sikert, ahol tavaly indult, de műszaki hiba miatt kénytelen volt feladni a versenyt és a Le Mans-i 24 órás diadalt. Utóbbira való felkészülésként tekint a daytonai megmérettetésre. Ugyanakkor nem hiszi, hogy sokan követik majd példáját a hosszútávú versenyzés világába:

„Nem hiszem. Ugyan egy valaki van, Lance Stroll, ő is részt vesz a versenyhétvégén. Azért gondolom, hogy itt van, mert ő is szeret versenyezni, és mert kanadai, és ez hozzá tartozik a kultúrájához, mint az ilyen versenyek és az amerikai bajnokság. A többi srác felől már kétségeim vannak, mert Európában mi általában egy bajnokságra összpontosítunk. A csapatok egyre profibbakká válnak. Nagyon sok az edzőtáborozás, a felkészülés és a szimulátorozás mielőtt az F1-es tesztek megkezdődnek, ezért nem könnyű a pilótáknak kilépni ebből a ritmusból” – magyarázta Alonso.

25706557258_455570f568_c



Némileg azért könnyebben beszél a spanyol. Meglehet, hogy a többiekben nem is nagy a szándék a hosszútávú versenyzés iránt, de ha szeretnék se biztos, hogy elengednék őket, akár a Ferrari Vetteléket vagy a Mercedes Hamiltonékát, míg Zak Brown mindent megtesz annak érdekében, hogy a McLaren kötelékében tartsa Alonsót, a spanyol ezt meg is erősítette:

„Én megtehetem, mert Zak Brownnak és a McLarennek mások az elképzelései, egy kicsikét távolabbra tekintenek a motorsport világában, és én osztom ezt a nézetet. Ezzel a McLaren márkát is népszerűsítjük a versenyzésben, és ezt együtt próbáljuk megtenni. Úgy hiszem, a többi Formula-1-es pilóta nem osztja ezt a nézetet.”

Azért, ha nagyon kötekedni akarunk a spanyol világbajnokkal egy valaki mégis akadt, aki kilépett a komfortzónájából és váltott egy verseny erejéig, mégpedig Nico Hülkenberg, aki meg is nyerte a Le Mans-i 24 órásat a Porschéval, miközben a Force India alkalmazásában állt. De gondolhatunk itt Brandon Hartley-ra is, aki a WEC-ből érkezett a Formula-1-be és a 2017-es szezon közben húzta be szintén a Porschéval a bajnoki címet.

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: