DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

A költségvetési sapka önmagában nem megoldás

Jean Todt, az FIA elnöke úgy véli, a kiadások mesterséges korlátozása önmagában még nem oldja meg a Formula-1 túl magas költségeinek problémáját, más lépésekre is szükség van.

Az elnök jó ötletnek tartja a felső korlátozást, de nem önmagában. Mindenképpen a jövőbeli fejlődés kulcsfontosságú mozzanatának tartja a költségek keretek közé szorítását, de hiba lenne ezt előkészítetlenül bevezetni.

Úgy gondolja, ennek a korlátozásnak kéz a kézben kell járnia más szabályváltoztatásokkal is, amivel olcsóbbá tehetik a Formula-1-et, különben meglenne az esélye, hogy az elképzelés elbukik. „Jó ideje megbeszéléseket folytatunk már a pénzügyek elszabadulásának visszaszorításáról. Biztos, hogy jó lépés, de ez mással is együtt kell, hogy járjon” – nyilatkozta Jean Todt a Motorsport szaklapnak.

Todt tudja, más változások is kellenek a költségek csökkentéséhez


„Olyan szabályokat kell hoznunk, amiknek a jelenlegi kiadásokra is van hatása. Egyszerű lenne azt mondani, hogy van egy költségvetési sapkánk, nem hinném, hogy működne is. Eddig sem működött semmilyen kísérletünk erre. Valamivel kidolgozottabb ötletre van szükségünk, hogy elérjük a kellő hatást”.

Bizonyára több gyártót vonzana a száguldó cirkusz, ha az elszabadult kiadásokat visszafognák, de a pénzügyi megkötések ellenőrzése kérdőjeleket vet fel. Például Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke is úgy véli, hogy azért nem lelkes támogatója a költségvetési sapkának, mert nem érti, hogyan lehetne ezt megfelelően ellenőrizni. A következő évek feladata kidolgozni a megfelelő módot.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: