DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Csak ekkor tér vissza a Cosworth

A Formula-1 menedzsmentje jó ideje azon munkálkodik, hogy további gyártókat vonzzon a száguldó cirkuszba. Az egyik név a kalapban a Cosworth, ám visszatérésük nem feltétel nélküli.

A Formula-1-be való belépést alaposan és hosszan meg kell tervezni, bármilyen vállalatról is legyen szó, különösen igaz ez, ha valaki motorszállítóként érkezik (vissza) a cirkuszba. A 2021-től megváltozó szabályok leginkább az Aston Martin, a Porsche és a Cosworth érdeklődését keltették fel.

Utóbbi azonban máris kijelentette, hogy valószínűtlen, hogy teljesen független gyártóként érkezne vissza, mindenképpen találna egy vállalatot, amely a költségek komoly részét viselné. Alapfeltétel továbbá, hogy az ígéreteknek megfelelően, 2021-től valóban jóval kisebb költséggel lehessen erőforrást építeni. Hogyan látja a jövőt Bruce Wood, a Cosworth egyik főnöke?

Rengetegen nyertek világbajnokságot Cosworth-szal, például James Hunt is


„Először is leszögezem, hogy szeretnénk újra ott lenni. Már korábban is beszéltünk arról, hogy erősen érdekeltek vagyunk a jelenlegi tárgyalásokban. Azt viszont a kezdetektől fogva láttuk, hogy teljesen függetlenként nemigen térünk vissza. Ennek a pénzügyi feltételeit ugyanis túlságosan nehéz lenne megteremtenünk egyedül”.

„Reméljük, sikerül szövetséget kötnünk egy vállalattal, amely nevére veszi a motorunkat és a költségek nagy részét is viselné, az új szabályok mellett így már megengedhetnénk magunknak a belépést. Nem titok, hogy a jelenlegi technológia nem vonzó, például a hőenergiavisszanyerő-rendszer fejlesztése tízmilliókat emésztene fel” – mutatott rá Wood.

„Ha a költségeket jelentősen lejjebb faragjuk, bizonyára jóval több vállalat gondolná úgy, hogy a Formula-1-et beilleszti a költségvetésébe” – tette hozzá Bruce Wood. Reméljük, hamarosan viszontláthatjuk a korábban rendkívül sikeres gyártót a mezőnyben.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: