DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Mire mentek az oroszok a Formula-1-ben?

Komoly valószínűséggel Szergej Szirotkint választja a Williams Lance Stroll mellé az idei évre, ezzel ő lehetne hazája harmadik F1-es pilótája. De hogyan alakult eddig az oroszok sorsa a Formula-1-ben?

Egyre inkább úgy fest, hogy a Robert Kubica – Szergej Szirotkin párharcból utóbbi jön ki győztesen és kaparintja meg a Williams-Mercedes második versenyzői ülését 2018-ban. A hírek szerint komoly szponzori háttér is munkálkodik az orosz pilóta segítéséért, 20 millió dollárt rebesgetnek, aminek elég nehéz ellentmondani.

De kik voltak az elődök? Az első úttörő Szergej Zlobin volt, valószínűleg sokan emlékszünk rá. 2003-ban a Minardi tesztpilótája lett, de túl erősen kritizálta a tesztpilótai státuszt, valamint a Gazpromtól is több pénzt kért. Zlobin így csakhamar eltűnt a látókörből.

Jóval többre vitte Vitalij Petrov, a most 33 esztendős pilóta 2010 és 2012 között versenyzett a Formula-1-ben. Második szezonja sikerült a legjobban, tizedik lett a világbajnoki összetettben a Renault-val, legjobb eredménye is ugyanebben az évben született, Melbourne-ben harmadik helyen végzett. 2012-ben már csak a Caterhamnél jutott neki ülés, ám ott már nagyon sokat számított a szponzori háttér, így a következő esztendőre már nem kapott szerződést, Charles Pic és Giedo van der Garde ugyanis több pénzt hozott magával.

Petrov és Hamilton együtt a melbourne-i dobogón


Az eddigi legeredményesebb orosz pilóta Danyiil Kvjat. A Red Bull felfedezettje a Toro Rossónál mutatkozott be 2015-ben, a következő évet már az anyacsapatban töltötte, nem is teljesített rosszul. Több pontot szerzett, mint Daniel Ricciardo, második lett Magyarországon és harmadik Kínában. 2016-ban ugyanakkor az év elején több hibát is elkövetett, így először a Toro Rossóhoz fokozták vissza. Mivel tavaly sem javult a teljesítménye, sőt, még az egy évvel korábbit is alulmúlta, ősszel végképp szakított vele a Red Bull vezetősége. Ugyanakkor nemrég jelentette be a Ferrari, hogy Kvjatot szerződtette fejlesztőpilótának.

Ha valóban Szirotkin kapja meg a lehetőséget, előtte a feladat, hogy a Williamsszel minél jobb teljesítményt nyújtson. Látókörben van még Nyikita Mazepin is, aki lassan két éve egyszer már tesztelt Silverstone-ban a Force India autójában, nem vallott szégyent. Őt még érdemes lesz nyomon követni, hova fordul végül a pályafutása.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: