DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Videojátékokra hajazhatnak a jövő F1-es autói

Az FIA ellentmondást nem tűrően erőszakolta rá az F1-re a halót, ám a Liberty Mediának talán van megoldása, hogy az eszköz ne csúfítsa el teljesen az autókat. Ross Brawnék videojátékokból merítenének.

Közel egy évtizednyi „csúnya autós” fázis (2009-2016) után tavaly végre újra úgy néztek ki a királykategória autói, mint a tisztességes formulaautók. Az új aerodinamikai szabályokkal és a szélesebb gumikkal a gépek optikailag alacsonyabbakká, összességében pedig dögösebbé váltak, ám a nézők öröme nem tart sokáig – idén akarva-akaratlanul is érkezik a halo, ami erőteljesen beleszól a dizájnba. A Liberty Media azonban mentené a menthetőt, és ha már muszáj használni, legalább megpróbálják egységesebbé tenni az autók többi részével.

halo_2016_tororosso

Ettől lehet szebben is


„Most a csapatoknak mutatunk be néhány ötletet, de amint ezen túl vagyunk, szeretném ezeket a médiával is megosztani” – nyilatkozta Ross Brawn a SkySportsnak. Az F1 technikai felelőse dizájnerekkel együtt munkálkodik a megoldáson. „Szerintem szenzációsan kinéző autókat sikerült összehoznunk. A halo jelenleg úgy néz ki, mintha csak oda lenne csavarozva, ami majdhogynem igaz is. Nekünk azonban nagyszerű munkát végezve sikerült jobban beleilleszteni az összképbe. A dizájnereink már egy ideje dolgoznak az autók kinézetén, de jól is kell kinézniük, majdnem úgy, mintha egy videojátékból emeltük volna át azokat. Olyan szintre kell fejlődniük, amikor már azok inspirálják a játékokat, és nem fordítva. A jövőben szerintem egészen szemrevaló autókat láthatunk majd.”

f1_renault_concept

A Renault elképzelése a következő évtizedről

Azt számtalan utcai autó koncepciórajzából tudjuk, hogy egy dolog valamit papíron megálmodni, és másik átvinni a valóságba. Mindenesetre a Liberty Media törekvése dicséretes, hiszen ha már együtt kell élnünk a jelenlegi fejvédelmi eszközzel, akkor legalább nézzen ki úgy, mint az autó szerves része, ne úgy, mint egy strandpapucs háromágú szárai.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: