DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Továbbra sem biztos a brit F1-es futam jövője

Hozzászokhattunk, hogy egyre több versenyt rendeznek Európán kívül, az viszont nagy baj lenne, ha Nagy-Britannia is kiszállna, pedig erre egyre nő az esély.

Egyre több szakember figyelmeztet arra, hogy Silverstone, a Formula-1 bölcsője elveszítheti a rendezés jogát, ráadásul saját döntése miatt. Évek óta arról szólnak a hírek, hogy a rendezési költségek a száguldó cirkuszban irtózatosan magasra szöktek és emiatt már nem kifizetődő a pályák számára.

A BRDC (Brit Pilóták Szövetsége) nemrég leköszönt elnöke, az egykori Formula-1-es pilóta, Derek Warwick is úgy véli, semmi garancia arra, hogy a jövőben is lesz Brit Nagydíj a naptárban. A jelenlegi szerződésben ugyanis van egy záradék, hogy a túlságosan megemelkedő kiadások miatt Silverstone kiszállhat.

Silverstone 1950 óta jelen van a Formula-1-ben


Egyelőre csak a 2018-as és a 2019-es rendezés biztos, utána már minden bizonytalan. Warwick továbbra is bízik abban, hogy a pálya és a Liberty Media találnak egy közös megoldást és új szerződést kötnek, különben 2019 után nem lesz Brit Nagydíj, legalábbis nem a klasszikus helyszínen.

„A nagydíj egyszerűen túl drága, folyamatosan veszteségesek vagyunk évek óta, ezért is aktiváltuk a záradékot. Nagy-Britannia az autósport hazája. De ez azt is jelenti egyben, hogy automatikusan mindig lesz Brit Nagydíj? Egyáltalán nem” – nyilatkozta Warwick.

„Természetesen szeretnénk, ha lenne futamunk és lehetőleg maradjon Silverstone-ban, de mindezt úgy, hogy kifizetődő legyen, legalább annyi bevételt hozzon, amit a pályába vissza tudunk invesztálni. De a jelenlegi szerződési feltételek mellett ezt nem tudjuk megtenni” – tette hozzá az egykori versenyző. Ha ez nem sikerül, szóba került már London is, mint lehetséges, városi helyszín.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: