Steward
Gobodics Tamás
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2018. december 13. csütörtök
F1

Stroll: Tudom, hogy a pénz nyitotta ki a kapukat

Lance Stroll pontosan tisztában van vele, hogy komoly pénzügyi háttere nélkül, jó eséllyel nem juthatott volna el a Formula-1-ig, ugyanakkor nem becsüli le saját képességeit sem.

A közvélemény a jelenlegi mezőnyből leglátványosabban a 19 éves Lance Strollt tartja tipikus, fizetős pilótának a száguldó cirkuszban, de rendre megkapja ezt a jelzőt a nála rutinosabb Marcus Ericsson is. A fiatal kanadai, tehetős édesapja, Lawrence Stroll kitartó finanszírozásának köszönhetően került a Formula-1-be és jó eséllyel meg is ragadhat ott.

Jacques Villeneuve, 1997-es világbajnok egyáltalán nincs jó véleménnyel honfitársáról, de a Williams jelenlegi pilótáját abszolút hidegen hagyják a 21 évvel ezelőtti bajnok kritikái. Azt elismeri, hogy a jelenlegi autóversenyzésben a pénz rengeteget számít.

„Nem kérdés, hogy a pénz nyitott meg nagyon fontos kapukat előttem. Egy rendkívül drága sportról beszélünk. Számtalan, nagy tehetségű pilóta van, akiknek nincs meg ez a lehetőségük és egy ponton egyszer csak megakad a karrierjük, mert nincs több pénzük” – ismerte el Lance Stroll.

Stroll is tudja, hogy pénz nélkül semmire sem megy egy tehetség sem

„Ezzel én is tisztában vagyok, elég kellemetlen, de sajnos jó ideje így megy ez. Keményen dolgoztam, hogy felléphessek a Formula-1-be, ez pedig a győzelmeim és bajnoki címeim nélkül nem sikerülhetett volna a Williamsnél. Ha a Williams nem hinne bennem, nem kaptam volna meg a versenyzői ülést, ilyen egyszerű ez” – dicsérte saját korábbi eredményeit a fiatal kanadai.

A hírek szerint 3,5 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező Lawrence Stroll folyamatos szponzorálása mellett az ifjonc az olasz Formula-4 után a Toyota sorozat, majd a Formula-3-as bajnoki címet is bezsebelte egymást követő években, ezzel pedig szert tett a szuperlicencre. Ezután következett egy 40 millió dollárt felemésztő tesztprogram, aminek teljesítése után, tizennyolc évesen debütálhatott a Williamsnél.

„Először is találni kell valakit, aki támogat, a család, vagy egy szponzor. Ez segít, hogy a gokartból versenyautóba kerülhessünk akár Kanadában, akár Európában. De a pénz önmagában nem hozza meg a győzelmeket, ez csak rajtunk és a kormánykeréken múlik és hogy megfelelően nyomjuk a gázt. Ha nem vagyok jó, a pénz önmagában nem elég, a szuperlicenchez eredmények is kellenek” – tette hozzá a fiatal kanadai versenyző.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?