DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Változhat az F1-es hétvégék menetrendje

A Liberty Media folyamatosan ötletel, hogyan tehetnék érdekesebbé a nagydíjakat. Volt már szó lerövidített futamokról és szombati sprintversenyekről is, de Ross Brawnnak most más ötlete van.

A Liberty Media F1-es hatalomátvétele óta többször is felmerült már, hogy változtatnának a Formula-1-es nagydíjak menetrendjén. Volt már szó lerövidített futamokról, szombati sprintversenyekről, vagy rajtsorrendet eldöntő versenyekről is. A Sky Sportsnak most Ross Brawn egy olyan ötletet árult el, ami kivételesen nem érdekesebbé, hanem a csapatok számára élhetőbbé tenné a körülményeket. Azt hamar leszögezte, a versenyek hossza nem változik.

„Szerintem a nagydíjak hossza rendben van. Nem tartanak túl sokáig, nem is túl rövidek, kellően lefoglalnak. Azt akarjuk egy versenyhétvégétől, hogy fejlődjön, legyenek kiemelkedő pillanatai, végül pedig egy befejezéssel záruljon. Nem hiszem, hogy a futamok hosszán kellene változtatnunk, más dolgokkal nagyobb fejlődést érhetnénk el. Az időmérő is egészen jól működik” – mérte fel a helyzetet az F1 technikai felelőse. „A pénteki szabadedzés van terítéken – szükségünk van-e kettőre, vagy tartsunk-e csak egyet délután. A sűrűsödő versenynaptárral felmerül a kérdés, változtassunk-e valamit, hogy megkönnyítsük a csapatok helyzetét.”

redbull_2017_test

Az első szabadedzések sokszor a fejlesztések teszteléséről szólnak, ám ennek idén talán vége szakad


A másik jelenleg tárgyalt téma az, hogyan engedhetnék közelebb a rajongókat a sporthoz. „A néző mindig az első, ő pedig ott akar lenni az autók és a versenyzők között. Ez nagyon fontos számukra, szóval hogyan is tehetnénk ezt lehetővé? A javaslatunk az, hogy legyen nyilvános a gépátvétel, így szó szerint kivihetnénk a nézők elé az autókat. Ez egy nagyszerű esemény, amit Le Mans-ban megtartanak. A nézők odamehetnek felemelt autókhoz, és alájuk nézhetnek. Szóval ilyen jellegű ötleteink vannak. A versenyt tekintve azonban maradi vagyok, így azt illetően jelen pillanatban semmilyen jelentős változást nem vezetünk be.”

A pénteki nap lerövidítése valóban égető kérdéssé vált az idei évre. A 2018-as versenynaptár nyári időszakában lesz egy olyan háromhetes időszak, amikor minden egyes hétvégén nagydíjat rendeznek, ez pedig irgalmatlan terhet ró a szervezőkre, a szerelőkre és mindenkire, aki a csapatok költöztetésében részt vesz.  

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: