DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Peter Sauber: A középmezőnyben a helyünk

A kétezres évek után ismét autógyártó lesz a Sauber névadó szponzora. Az utóbbi években teljesen beleszürkültek az F1 mezőnyébe, ám a ferraris együttműködés talán kihúzhatja őket a csávából.

Az Alfa Romeóval ikonikus márka tér vissza a Formula-1-be. A sokszor csak túlélésért küzdő Sauber csapatával kötöttek egyezséget, amit az alapító Peter Sauber örömmel fogadott. „Nagyon jó érzés, ám tulajdonosváltás nem történt, az Alfa Romeo egyszerűen csak a névadó szponzor lett” – szögezte le gyorsan a csapat megálmodója. Mivel Sauber pár éve teljesen visszavonult, tehetetlenül nézte végig, ahogy a kétezres években még középmezőnyben teljesítő gárdája most a mezőny végén kullog. „Fájó volt” – írta a thisisf1.com. „Megvan rá a lehetőségünk, hogy minimum a középmezőnyben legyünk.”

petersauber_2014

2016 nyarán adta el csapatát


Annak ellenére, hogy könnyű lehet a névadó szponzor miatt rögtön kívül-belül Alfa Romeónak titulálni a svájci csapatot, az alapító szerint a Sauber név nem fog elvészni. „Nem hiszem. Talán Olaszországban így lesz, de ez érthető, hiszen az Alfa Romeo érzelmeket vált ki. Attól viszont nem tartok, hogy a Sauber háttérbe szorulna. Az Alfa Romeo név felvétele az én szememben csak elismerést jelent feléjük. Szerencséje van a csapatnak, hogy az egész folyamatot az a Sergio Marchionne vezényelte le, aki az autóiparban egy kifejezetten elismert személy.” 

alfa_sauber_2018_logo

Visszavonulása saját bevallása szerint nem is volt olyan nehéz, mint gondolnánk. Sokat kivesz az emberből az, ha csapatával folyton a túlélésért küzd. „Nagyon fontos volt számomra, hogy végre magam mögött tudhassak mindent, és nem is igazán esett nehezemre. A visszavonulásom előtti utolsó két év nagyon fárasztó volt. Lehetetlen küldetés 25 évig svájci központú csapattal túlélni a Formula-1-ben. Ma viszont a Ferrari, a Williams és a McLaren után a Sauber a negyedik legidősebb csapat a sportágban.”

Peter Sauber csapatának korábban is volt már autógyártó a névadó szponzora, 2006 és 2009 között a BMW-vel dolgoztak együtt. Összességében nem sok kiemelkedő eredménye volt a csapatnak, ám azokat ebben az időszakban érték el: 2008-ban Bahreinben egy pole-pozíciót, ugyanebben az évben Kanadában pedig egy futamgyőzelmet sikerült szerezniük. Mindkét siker Robert Kubica nevéhez fűződik.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: