DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Kvjat: Tehetség vagy katasztrófa?

Nem egész négy szezont húzott le a Formula-1-ben Danyiil Kvjat, de nem lesz könnyű visszakerülnie. Egyes vélemények szerint igazi tehetség, mások szerint semmire sem jó.

A tavalyi évad húsz futamából tizenötön vehetett részt a Toro Rosso orosz pilótája, de évközi teljesítménye előrevetítette, hogy kifelé áll szekerének rúdja az istállótól. Szingapúr után először csak két verseny erejéig jegelték, majd Austint követően szó szerint kirúgták a csapattól és az egész Red Bull-programból.

Egy a sok közül, 2017-es baleseteinek egyike, Ausztriában

Amilyen gyorsan ívelt felfelé Danyiil Kvjat pályája a kezdetekkor, olyan sebességgel tűnhet el a süllyesztőben akár örökre. Egyetlen, Toro Rossónál töltött szezon után a Red Bull azonnal hívta az anyacsapathoz, ahol 2015-ben nem is vallott szégyent, több pontot szerzett, mint a jóval többre tartott Daniel Ricciardo. Aztán a következő évben két rajtkarambol okozása után visszaküldték a fiókcsapathoz, ahol már sosem találta meg többé önmagát.

Ugyanakkor csodálatos teljesítményekre is képes volt, mint nálunk a Hungaroringen

Valójában melyik Kvjat igazi énje? A rajongók inkább amellett tették le a voksukat, hogy nincs helye a Formula-1-ben, mert nem elég jó. Az F1-et megjárt szakértők közül két homlokegyenest más véleményt is megfigyelhetünk. Milyen volt Danyiil Kvjat teljesítménye az elmúlt évek alapján Jacques Villeneuve szerint?

„Totális katasztrófa. Az, hogy végül kidobták őt mindenhonnan, egyenes következménye volt annak, ahogy versenyzett” – vélekedett az 1997-es világbajnok, aki szerint nincs helye a száguldó cirkuszban egy ilyen bajkeverőnek.

Martin Brundle, a Sky Sports televíziós szakértője (és egykori F1-es pilóta) viszont látja az oroszban a tehetséget. „Még most is azt gondolom, hogy Dany komoly sebességgel és tehetséggel rendelkezik. Más környezetben sokkal többet mutathatna, rengeteg potenciál lakozik benne, a Williamsnél elsőszámú jelölt kellene, hogy legyen” – ismerte el a pilóta tudását a brit.

Két kérdés marad ilyenkor, az egyik, hogy vajon látjuk-e még valaha a Formula-1-ben Kvjatot, vagy nem lesz számára visszaút. A másik pedig, hogy melyik az orosz igazi arca?

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: