DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Ki a legsikeresebb F1-es finn?

Ki és milyen szempontból a legjobb közülük? Erre próbáltunk választ találni a statisztika alapján, de annyit elárulhatunk, hogy Kimi Raikkönen és Mika Hakkinen emelkednek ki a többiek közül.

Futamgyőzelmek

Összesen kilenc finn pilóta indult a Formula-1-ben, közülük öten értek el futamgyőzelmet (Keke Rosberg, Mika Hakkinen, Kimi Raikkönen, Heikki Kovalainen és Valtteri Bottas). 49-szer álltak a dobogó legfelső fokán: kiemelkedően sikeres volt ebből a szempontból Hakkinen és Raikkönen, mindkettőjük neve mellett 20-20 győzelmet találunk. A maradék kilenc diadalon osztozik még az idősebb Rosberg (5), Bottas (3) és Kovalainen (1).

Pole-pozíciók és leggyorsabb körök

Ami a rajtelsőségeket illeti, Mika Hakkinen vezeti a listát 26 első hellyel, mögötte Raikkönen 17-szer volt a leggyorsabb az időmérőkön, legutóbb épp a tavalyi Monacói Nagydíjon. A Ferrari jelenlegi pilótája több futamon tudott leggyorsabb lenni, mivel 45-ször futotta meg a legjobb kört, míg Hakkinen „csak” 25-ször. Az 1998-as és 1999-es világbajnok viszont sokkal több kilométert töltött az élen Raikkönennél. 

legsikeresebb-f1-es-finn-2



Vb-címek és dominancia

Három világbajnokot tudunk kiemelni: Keke Rosberg 1982-ben, Mika Hakkinen egymást követő években, 1998-ban és 1999-ben, míg Raikkönen 2007-ben ért fel a csúcsra. Rosberg világbajnoki évében egyszer tudott nyerni, míg Raikkönen mutatója jóval jobb ennél: hat futamgyőzelmet szerzett. Mégis azt mondhatjuk, hogy Hakkinen dominált leginkább 1998-ban, aki ebben az évben nyolcszor állhatott fel a dobogó legfelső fokára (16 hétvégén), és 14 ponttal nyert Michael Schumacher előtt.

legsikeresebb-f1-es-finn

F1-ben töltött idő

A leghosszabb időt Kimi Raikkönen töltötte az F1-ben: 15 éve a mezőny tagja, és a 16. szezonját is el fogja kezdeni 2018-ban a Ferrarival, jelenleg 271 versenyhétvégénél jár. Mika Hakkinen a második 11 évvel és 161 nagydíjjal, Keke Rosberg pedig 114 rajttal követi őt. Mika Salo és Heikki Kovalainen sem töltött kevés időt a száguldó cirkuszban, de ők a kevésbé sikeres pilóták közé tartoznak, bár utóbbi jegyzett futamgyőzelmet.

A finn, aki még közel érhet Raikkönenékhez

Eddig nem említettük, de most már Valtteri Bottas is az egyik legjobb autóban ül, így felzárkózhat Hakkinen és Raikkönen mellé - ehhez azonban legalább egy vb-címre biztosan szüksége lesz majd. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: