DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Ocon máris példa a fiatalok előtt

Nem gyakran fordul elő, hogy példaként tekintsenek a Formula-1-ben egy pilótára, aki mindössze egyetlen teljes szezont teljesített eddig. Esteban Oconnal mégis ez történik.

A Mercedes juniorprogramjában az elmúlt években több komoly tehetség is megmutatta magát, közülük a Formula-1-be is belekóstoltak néhányan. Pascal Wehrlein nem vallott szégyent sem a Manorral, sem a Sauberrel, ám a körülmények változása miatt mégis jó eséllyel ülés nélkül marad 2018-ra.

Esteban Ocon szintén a Manorral mutatta meg magát először még 2016-ban, ám olyan jól sikerült az évközi debütálása, hogy a Force India tavaly állandó pilótának hívta. Kicsit sem játszott alárendelt szerepet, sőt, a fiatal francia kis híján rutinos csapattársát, Sergio Perezt is legyőzte házon belül, ez pedig feszültségekhez is vezetett.

A Mercedes segítette Ocont tesztlehetőséghez a Force Indiánál még 2015-ben, később szintén a német gyártó keze volt abban, hogy a Manornál kipróbálhassa magát versenyhétvégéken is egy évre rá. Nico Hülkenberg pótlására pedig végül őt választották az indiai istállónál, most pedig már eszük ágában sem lenne elengedni. Ugyanezt az utat próbálja bejárni a fiatal, brit tehetség, George Russell is, szintén a német vállalat keze alatt.

Russell már a gyári Mercedest is vezette a magyarországi tesztelésen


Russell elismerte, megpróbálja utánozni Ocont, ami a Formula-1-be való bekerülést illeti. „A Mercedes végigvitte őt (Ocont) a létrán, a GP3 után a Force Indiánál is helye lett, mivel a teszteléseknél igen jól futott. Tudják, hogy a Force India kiváló hely egy fiatal pilóta számára, hogy elkezdje pályafutását. Ha elég jó munkát végzek, azt a csapat is fel fogja ismerni és remélem, hogy egy nap odafordulnak hozzám és azt mondják: Azt szeretnénk, hogy a pilótánk legyél!” – nyilatkozta George Russell.

A fiatal brit reméli, hogy 2017 után 2018-ban is kap lehetőséget néhány pénteki szabadedzésen a Formula-1-ben, de elsősorban az F2-es bajnoki címet szeretné megszerezni és ez reményei szerint utat nyitna számára a száguldó cirkuszba is. „Remélem így lesz, ez a tervem. Most még a Formula-2 az elsődleges, ne feledjük, ez is azért jöhetett létre, mert a GP3-ban bebiztosítottam a bajnoki címet. Úgy érzem, ha megnyerem az F2-t, meglesz a lehetőségem a következő évben a Formula-1-ben versenyezni. Ha nem győzök, a saját dolgomat tenném nehézzé” – tette hozzá a Mercedes tehetsége.

Mindenesetre különleges élmény lesz követni jövőre a második vonalat, ugyanis az F2-es bajnoki címért Russell és Norris óriási csatát vívhat, mindketten komoly támogatással a hátuk mögött, nem titkoltan azzal a céllal, hogy bekerülhessenek a legjobbak közé jövőre. Akár már kezdhetik is a csatározást!

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: