DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Gasly: Sokan negatívak, pedig az F1 k****jó

Jelentősen pozitívabb megítélést érdemelne a Formula-1, mint amilyet valójában kap. Az újonc ezért nem hajlandó kritikát alkotni a sportról – a rajtbüntetéseket viszont eltörölné a föld színéről.

A Toro Rosso versenyzője, a francia Pierre Gasly mögött csupán öt nagydíjrészvétel áll, ami érthetővé teszi, hogy a 21 éves versenyző még nagy lelkesedéssel viszonyul a Formula-1-hez. A sportot rengetegen kritizálják – résztvevők és nézők egyaránt – Gasly azonban nem szándékozik beállni a sorba.

„Én nem akarok negatív dolgokat mondani a Formula-1-ről, mert úgy látom, már most túl sokan vannak, akik így beszélnek róla” – mondta a motorsport.com-nak Gasly, mikor a tömegek ellenszenvét kivívó rajtbüntetésekről kérdezték. „Ez valójában egy k****jó széria, remek autókkal, az embereknek sokkal pozitívabban kellene beszélniük róla.”



Azt azért Gaslynek is be kellett vallania, hogy a rajtbüntetés rendszerével nem ért egyet. Saját bőrén szerzett tapasztalatot: zöldfülű pilótaként két év végi versenyen is több mint 20 hellyel sorolták hátra a megengedett mennyiséget túllépő motorkomponensek cseréjéért, olyan kihágásért, amihez semmi köze nem volt.

„Ez tényleg egy olyan pont, ami miatt kissé sz** az F1-ben lenni. Ha az időmérőn megszerzel egy helyezést, akkor onnan is szeretnél elindulni. Néha olyan, mintha a büntetett pilóták egymással versenyeznének: kicserélheted az MGU-H-t és MGU-K-t, mert ő 10 helyet kapott, ha pedig cserélsz, te 15-öt fogsz. Így mögötte vagy, egy harmadik viszont már 25 helynél jár…” – magyarázta Gasly, hogyan éli meg a sokszor bohózatszerű büntetésáradatot.

„Ez nem éppen szexi és izgalmas, főleg, ahogy én jártam (a Mexikói Nagydíjon). Nem tudtam a szabadedzésen sem indulni, nézhettem a többieket, ráadásul indulhattam az utolsó helyről. Remélem, változtatni fognak rajta, bár nem úgy néz ki, hogy jövőre történik bármi is. Annak ellenére, hogy minden versenyző egyetért, és unalmasnak tartja ezeket a büntetéseket, mivel nekik semmi ráhatásuk sincsen. Ez a motorgyártók problémája, de rajtunk csattan” – hangoztatta az érvet, melyet nem az ő szájából hallhattunk először. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: