DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Miért ezt a rajtszámot választották az F1-esek?

A világbajnoknak kijáró 1-es rajtszámot 2018-ban sem fogjuk látni, mert Lewis Hamilton marad a 44-esnél, ahogy megszokottá vált. Miért éppen azt a rajtszámot választották az ászok, amivel mennek?

Az utóbbi években már mindenki a saját maga által választott rajtszámot viszi magával, bármilyen istállóhoz is igazol, ez eltér a korábbi, évtizedes gyakorlattól. Az volt a cél ezzel, hogy minden pilótát egyetlen bizonyos rajtszámmal lehessen azonosítani, akár hosszú évek múlva is és ne kelljen minden szezonban újhoz rendelni a versenyzőket.

De melyik pilótát mi vezette a választásában? Erről osztott meg információkat Mathias Brunner szakíró.
2 - Stoffel Vandoorne: A belga pilóta versenyzői pályafutását ezzel a rajtszámmal kezdte meg a Formula-4-Európa Kupában, 2010-ben. További érv volt a kettes mellett, hogy Alain Prost négy világbajnoki címe közül hármat ezzel a rajtszámmal szerzett meg.
3 – Daniel Ricciardo: „A gokartban ez volt az első rajtszámom, valamint a NASCAR-ban mindig is csodáltam Dale Earnhardtot, akinél ikonikus volt a hármas.”
5 – Sebastian Vettel: Mielőtt először világbajnok lett, a Red Bullnál is ötössel versenyzett, ahogy jó tíz évvel korábban a gokartban is, ezért tért vissza az ötöshöz.
7 – Kimi Raikkönen: A jégember nem csinált nagy gondot a választásból, amikor 2013-ban a Lotusnál versenyzett ezzel a rajtszámmal és nem szeretett volna változtatni. Sokak szerint inkább a 007-es illene hozzá, mert James Bondhoz hasonló hidegvérrel versenyez.

Raikkönent évek óta a hetessel azonosíthatjuk


14 – Fernando Alonso: „Ha valaki tizennégy évesen, július tizennegyedikén úgy szerzi meg a gokart világbajnoki címet, hogy ezzel a rajtszámmal megy, nemigen kell már tovább keresgélni, mi is a szerencseszáma.”
33 – Max Verstappen: „Már kisfiúként odavoltam ezért a számért, ezért gondoltam azt, hogy milyen jó lenne ezt a Formula-1-ben is megtartani.”
44 – Lewis Hamilton: „A negyvennégyes szám mindig szerencsét hozott nekem” – mondta a brit, aki 1995-ben ezzel a számmal győzött a brit gokartbajnokság juniorjai között.
77 – Valtteri Bottas: A finn úgy gondolta, hogy poénos egyszerre a nevét és a rajtszámát is úgy leírni, hogy Val77eri Bo77as. Érdekesség, hogy mindkét finn pilóta ennyire a hetes szám bűvöletében versenyez, Raikkönené ugyanis a sima hetes.

Az egyik legérdekesebb azonban Romain Grosjean választása, miért döntött a nyolcas szám mellett? „A feleségem nyolcadikán született, 2008-ban kerültünk össze, a kisfiam pedig a világ nyolcadik csodája, ráadásul pályafutásom eddigi legjobb szezonja 2013 volt, amikor szintén nyolcassal versenyeztem” – magyarázta a választást a tapasztalt francia.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: