DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Készen áll a Red Bull csodafegyvere

A Formula-1-es szakértők úgy gondolják, jövőre akár négy istálló is folyamatosan harcban lesz a futamgyőzelmekért. Komoly lépést tett most ebbe az irányba a Red Bull, akár ezen is múlhat a siker.

Hosszú évek óta tudjuk, hogy a Red Bull igazi erénye az aerodinamika és a szinte tökéletes tervezés. Ez éppen az idei esztendő elején nem sikerült túlságosan veretesre, a Renault-motor mellett ugyanis a karosszéria is komoly gyengeségeket hordozott magában. A hibákat azonban Adrian Newey főtervező felismerte és néhány hét alatt kijavította.

Ennek egyik okaként a szakértők azt feltételezték, hogy a főtervező megosztotta figyelmét az utcai autós részleg, illetve a Formula-1-es autóval való munka között nagyjából fele-fele arányban. Még néhány héttel ezelőtt is azt nyilatkozták az istálló részéről, hogy az ideihez hasonló mértékben oszlik meg majd a tervezőguru figyelme.

Adrian Newey a szezon kezdetétől ismét teljes állásban az F1-ben


Valószínűleg felismerték a Red Bullnál, hogy a siker teljes embert kíván, így eredeti elképzelésüktől eltérnek és mégis teljes idejét a Formula-1-es projekten dolgozva tölti majd Adrian Newey, mint a korábbi években. Ez az egyik legjobb hír lehet a Red Bull-pilótáinak, mivel a főtervező kvalitásai nem képezik vita tárgyát.

„Márciustól, a szezon rajtjától ismét teljes időmet a Formula-1-nek szentelem” – tette világossá jövő évi programját Adrian Newey. „Az előző években kicsit visszább vontam magam, egyszerűen úgy éreztem, hogy szükségem van más projektekre is”.

„Először fejben kell tökéletesen rendbe tenni magunkat. A legmélyebben kell tanulmányozni az új szabályokat, ugyanis teljes mértékben sosem ugyanolyanok. Tudnunk kell, hogy ténylegesen mit mond ki a technikai szabályzat” – tette hozzá Newey. A tervezőzsenire korábban is jellemző volt, amit most is burkoltan kijelentett, hogy mindig keresi az apró kiskapukat a szabályzatban, amivel a legcsekélyebb előnyökhöz juttathatja csapatát.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: